Amikor az App viszi a lakcímet, telefonszámot

2011. január 17. 12:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha valamivel lehet élni, akkor sajnos visszaélni is lehet. Nincs ez másként a Facebook alkalmazásokkal sem, itt is rendszeresen felbukkanak kártékony kódokat terjesztő, vagy éppen enyveskezű fejlesztők.

Miután a Facebook a fejlesztők felé elérhetővé tette User Objectként a felhasználók lakcímét és mobiltelefonszámát is, emiatt Graham Clueley szerint rosszindulatú támadók még soha nem voltak képesek ennyire egyszerűen olyan csalárd alkalmazásokat készíteni, amivel ezek megszerezhetők számukra.

Az ilyen személyes adatösszegyűjtések célja sok esetben SMS spam küldése, vagy az információk értekesítése harmadik fél számára - a vevők pedig általában reklámküldők. Szerencsére az adott felhasználó jóváhagyó kattintása után - egyelőre? - csak a saját lakcím és telefonszám (kapcsolattartási információ néven) kerül kiolvasásra, és nem az összes baráté, ismerősé.

A jótanács a "Nem kapsz két pofont a kocsmában, ha nem is mész oda egyáltalán" mintájára: ne adjuk meg lakcímünket és otthoni vagy mobil telefonszámunkat. Ha esetleg korábban mégis megadtuk, íme az égi jel arra, hogy most jól kitöröljük. Kivéve persze ha a kéretlen reklámajánlatok nagy barátai vagyunk.

8 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Civitas Fidelissima 2011.01.17. 14:51:04

A mobilszámomat nekem pont azért kérte el regisztráció után a fb, hogy ne kelljen állandóan megerősíteni a beállításaimat. Azaz szinte kötelezett a megadására a kényelmes használatért cserébe. Hogy is van ez?

MetálFater (törölt) 2011.01.17. 14:59:51

De a legjobb, ha nem is használjuk a Facebook nevű, - egyébként semmi értelmes dologra nem használható - alkalmazást.

Én, és az ismerőseim olyan jól megvagyunk nélküle!

tsimike 2011.01.17. 15:01:02

Mi az a fb? Milyen jó hogy nincsenek ilyen gondjaim...

Shmoo 2011.01.17. 15:07:17

@Civitas Fidelissima: Kényelem vagy biztonság... hmmm...
@MetálFater: Ízlések és pofonok. Nekem pl. kifejezetten jó, megkönnyíti a kapcsolattartást egy halom külföldi ismerőssel, volt (külföldi) osztálytárssal.
De lakcímet, mobilszámot publikussá tenni a neten? Pf...

magyar bucó 2011.01.17. 15:36:56

Se lak címem, se telefonszámom nincs megadva a fészbúknak.
Aki mégis kiszedi belőlük, az meg is érdemli. :)

is 2011.01.17. 16:24:36

@Civitas Fidelissima: en nem adtam, aztan megsem kell semmit soha megerositenem. ugyhogy ugy van ez, hogy teged atvagtak, te meg beszoptad.

raadasul a kenyelmes hasznalat az relativ, es minden kenyelem a biztonsag rovasara megy. de tudod mit: rendkivul kenyelmes eletet biztositok neked: bevasarolok helyetted, es bepakolom a hutodbe a kajat. csak add oda a lakaskulcsod, meg mindig tolem vasarold a kajadat. belemennel?

numlockholmes 2011.01.18. 21:40:42

Ez a lakcím-lenyúlósdi máshol is előkerül az informatikában - méghozzá az Androidos telefonoknál. A feltelepített Androidos Appok bizonyos jogosultságokat kérnek. Sokszor láttam olyan külső forrásból származó alkalmazásokat, amelyeknél követelmény volt az internet hozzáférés mellett, hogy hozzáférjen a GPS adatokhoz hogy tudjon telefonhívást indítani vagy épp a telefonkönyv bejegyzésekhez akart hozzányúlni - pedig csak játékok voltak.

Megtudhatják a tartózkodási helyed, a barátaid telefonszámát és akár a Te költségeidre a nevedben küldhetnek reklámot az ismerőseidnek sms-en keresztül.

Az más kérdés, hogy a lakcímeddel mit tudnak kezdeni? Mondjuk, hogy Makkosmárián tengetem az unalmas életem? Szerintem az semleges az adat tolvajok számára.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2011.01.19. 08:11:10

Ideiglenesen leállították ugyan a dolgot talán a titakozás miatt, de gondolom az értékes reklámbevételek reményében előbb-utóbb megy majd tovább a dolog:
www.huffingtonpost.com/2011/01/18/facebook-home-addresses-phone-numbers_n_810173.html
süti beállítások módosítása