Hamis antivírus már Mac-re is

2011. május 16. 11:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ami késik, nem múlik - mormolták magukban a kártevőterjesztők, és mertek nagyot álmodni. És igen: a naiv juzer már OS X alatt is kattinthat ilyenre.

Réges régen, mikor a hülyét még pontos jé-vel írták, csak videokodeknek látszó trójai csomagok csörgették láncaikat nagy néha Macintoshon, később aztán a letöltések közé is korpa keveredett, és az iWork, Photoshop telepítőcsomagok is résztvállaltak a kártevő terjesztésben, fertőzésben, sőt botnet hálózat építésben. Az igen ritka kártevős esetek közül olyan is volt, ahol viccesen vagy sem, de éppen a figyelmetlen juzer fogadja el a licencben, hogy az általa telepített játék random kockadobással letörölget néhány fájlt a gépéről.

Régen jót mulattunk, mikor az egybites JavaScript mozi Linux vagy Mac alatt Windows DLL-ekben talált "veszélyes" fertőzéseket, de most úgy tűnik, végre valahára ;-) külön OS X alá is készül ilyen hamis antivírus állatfajta, testhezálló "Trojan.OSX.RSPlug.C" és hasonló találatokkal.

Elméletileg bármilyen Google keresésből van esély, hogy ilyen találathoz jussunk, ahol aztán egy fertőzött oldara irányítva már egy testreszabott kis animáció jelenik meg, ó jaj, gépünk "fertőzött", de majd a jóságos MAC Defender, MAC Protector, MAC Ungabunga, stb. megvéd, kérjük a bankkártya számot.

Ha valaki valóban kíváncsi arra, bújkál-e ismert rootkit a gépében, annak a chkroot és az rkhunter programot ajánjuk, míg ha valaki esetleg valódi antivírusban gondolkodik, annak is már egy széles palettáról van lehetősége választani: ESET, Kasperky, Sophos, iAntivirus és társai.

Látható, hogy lassan, de biztosan itt is próbálkoznak, érdemes tehát figyelni, és itt is ésszel kattintgatni, telepítgetni. Bár klasszikus vírus veszély valóban nincs, azért a trójaik egyre gyarapodó sisere hada megkeserítheti majd a hétköznapjainkat.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reconka · http://www.reconka.info 2011.05.16. 11:05:00

a leggyengébb láncszem a user..
süti beállítások módosítása