Lassan jönnek az Androidos kártevők

2011. október 12. 13:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Amikor egy platform elterjedtsége elér egy limitet, széleskörben használják azt és széles körben hozzáférhető a dokumentációja, valamint a bűnözőknek anyagilag is kezdi megérni a ráfordított munka, onnantól megugrik az erre a rendszerre készített kártevők száma.

A Symantec nemrégiben kiadott technikai white paper doksija szerint lassan eljöhet ez a bizonyos határ. Korábban itt a blogon is hírt adtunk már kémprogramoktól hemzsegő kínai, igaz nem hivatalos Android Marketről, valódi Android Marketen talált kártékony programokról, valamint Androidos botnetről, sőt ez a platform sem kerülte el versenytársai sorsát, mikor a felhasználók GPS adatait kellett titokban lenaplóznia.

A mostani cikk igyekszik bemutatni a főbb támadási vektorokat, az összefoglaló szerint sokféle módszer kezd népszerű lenni, kezdve az olyan klasszikus, emelt díjas hívásokat vagy kémprogramot rejtve tartalmazó kártékony alkalmazásokkal. Nem csak a készülékek, és az okostelefon használók száma emelkedik, de annak a bizalmas, személyes, értékes adatmennyiségnek a mértéke is, amely komolyan inspirálhatja a bűnözőket, különösen pedig majd akkor, ha a mobil, mint fizetési eszköz később valóban elterjed.

A felhasználóknak már most is érdemes lehet átgondolni a honnan telepítek, mit telepítek, és mit engedélyezek annak az új alkalmazásnak kezdetű kérdéseket. Előbb vagy utóbb pedig egy megbízható vírusvédelmi programon is elkezdhetnek gondolkodni. Ha egyszer beindul majd a kártevőáradat, várhatóan a hamis antivírusok készítői is hálás terepre fognak majd itt találni.

Egyelőre azonban úgy látszik, egyesével lövik fel a különböző támadásokat, kísérleteznek, és valószínűleg eddig nem érhette meg nekik a ráfordítás, talán emiatt aztán egyik támadás sem ismétlődött meg később, illetve folytatódott. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy az ilyen korábban említett emeltdíjas móka elég országspecifikus, és sok dolog korlátozza az ezzel összeszedhető pénz nagyságát.

Ha azonban sikerül majd valóban nagyszámú fertőzést megvalósítani, úgy a bevétel / fertőzés arány miatt a jövőben meredeken emelkedhet az Androidos kártevők száma, és akkor már nem csak különc műkedvelők fognak ilyet a garázsban farigcsálni, hanem a gépműhely csarnokok futószalagjain is beindul majd az ipari méretű termelés. Ez persze nem egy Windowsos nagyságrendű tömeges áradat lesz, de azért elindulhat valami. Egy biztos, az Android platform sikeressége nem fog ennek a folyamatnak az útjában állni.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása