Felelősség, odafigyelés? Jajj még mit nem...

2008. március 06. 10:03 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokan nem hajlandóak megérteni, ahogy egy pillangó szárnycsapásai egy másik kontinensen pusztító vihart is okozhatnak, úgy a leírt szavaknak is súlyuk, jelentőségük van. Nem akarok most egy olyan szakmával példálózni, ahol a keddi véleményüket az illetők szerdán már nem tudják vállalni, de nekünk számítógépeseknek (is) alaposabbnak kell(ene) lennünk.



A Computerworld cikkében megjelentek persze riasztóak, de semmiképpen nem mondhatjuk, hogy először esik meg ilyesmi a világtörténelemben. Éppen Csiszér Béla kollégám volt az, aki egy hasonló magyar programot is leleplezett, akkor az úgynevezett Furkó Antivírus hirdette magát, és szintén hasonló szimptómákat produkált: tiszta gépen riasztást adott, és bőszen biztatott a termék fizetős változatának mielőbbi megvásárlására. Akkora átverés volt, hogy az adatbázisállománya sem volt igazi, az a Moorhuhn nevű csirkelövöldözős játék egy átnevezett állományát töltötte le. Itt a blogon is volt szó hamis kémprogram irtókról, többek közt még a nevet is lekoppintotta az a holland cég, amely a kártevőket terjesztő ál Spyware Terminatort forgalmazza.



Sajnos mindenben a felhígulást és a spórolást látjuk, könyvek jelennek meg futószalagon szakmai lektor és nyelvi ellenőrzés nélkül, de mi azért mindig igyekezzünk kicsit oknyomozósdit játszani, nézzünk picit utána, és csak utána csapjunk a billentyűzet közepébe. Biztosan fárasztó, de megéri azt a pár percet, amikor az ember utánanéz, létezik-e egyáltalán Alexey Tolstokozhev alávaló spamkirály, akit állítólag galádul meggyilkoltak és rákeres a SpamHaus-ban, vagy megnézi a Domaintoolsban, hogy aki írja ezt, az egyáltalán hihető forrás-e. Ez körülbelül olyan, mintha lakást vagy kocsit vennénk, és nem kérjük ki a tulajdonlapot, vagy nem vinnénk el egy szerelőhöz az autót, mert "csak nem csapnánank be éppen minket". De igen, és sajnos iparszerűen. A jobbik eset a médiahack, a rosszabb eset a csalás, és ez  utóbbinál van kézzel fogható vesztenivalónk is.



Egy magára valamit is adó letöltő oldal hogyan mondhat olyat egy termékről, vagy másolja át bambán, hogy "uses cutting edge technology to detect virus and remove them immediately"? Ki sem próbálták, annyi szent, csak ment az iparszerű tartalom- és linkgyártás, kopi meg a paszta, amelyet egy megfelelően idomított pávián is megtehetne megfelelő mennyiségű banánnal dresszírozva. Ha csak ránézünk a regisztrátorra, a GODADDY.COM Inc. és a friss 2008 február 20-i dátum már megadja az alaphangot, hogy esetleg egy szó se legyen igaz a dologból. De a varázsprogram használatát is megelőzhetné egy kis Google keresgélés, hogy ott a mentesítési tanácsokat olvasva esetleg elgondolkozhassunk és észrevehessük, több kárt okoz, mint hasznot... Az Unigray oldalra visszatérve úgy látszik a nagy figyelem miatt időközben már le is kapcsolták. Furmányosabbak próbálkozhatnak a Google cacheben turkálni. És ha nem tetszik amit az UniGray nyújt, hát mehetünk panaszra az ENSz-hez, a Sóhivatalba, vagy esetleg írhatunk az üzemben tartó komoly és elmélyült bizalmat ébresztő rehanashraf1 gmailes pakisztáni e-mail címére.



Az rendben, hogy a munka frontján harcolunk (idézet Hofi Gézától), de inkább jelenjen meg az a cikk, hír, blogbejegyzés egy kicsit lassabban, de legyen alapos és később is vállalható a tartalma. Persze értem én, ez a munkásabb, az izzadtságszagúbb út, no meg sok időbe is telik, később kerül bele a hirkereső boxba, de hiteles információt szerintem csak így adhatunk. És persze a biztonságunkat se vadonatúj ismeretlen csodaprogramokra bízzuk, hiszen vannak itt a vírusvédelmi mezőnyben erős, teszteken is jól szereplő, közismert versenyzők is, akik az ilyen csaló védelmi programok közül úgy emelkednek ki, mint gladiátor az eunuchuk táborából.
1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása