Pavlovi reflexeink

2008. augusztus 26. 15:32 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Szinte bizton állíthatjuk: ha valaki postán, bélyeggel feladott levélben faggatna minket személyes és bizalmas adataink felől, kizárt, hogy válaszolnánk neki. Esetleg rövid úton elküldenénk a pokolba. Ám ha mindez e-mailben vagy egy weboldal űrlapján történik, mintha rózsaszín köd ereszkedne a többség szeme elé.

Van ez az ősrégi "adategyeztetéses" beetetés, phishing ügyekben sem volt ez másként, de persze mindig van új a nap alatt, most éppen egy amerikai egyetemen tolják. Hivatalosnak látszó levélben keresik meg a diákokat, és megkérik, frissítésképpen ugyan adják már meg nevüket, jelszavukat. És persze a nagy számok törvénye alapján volt is, aki így tett. Vagyis a dolog működik.

Miért nem figyelünk jobban? Ki érti ezt? Hogyan, miért és egyáltalán? Ha már ilyen mélyenszántó talányokat boncolgatunk (ha a vajas kenyér mindig a vajas felére esik, és a macska mindig talpra esik, mi lesz ha a macska hátára kötjük a vajas kenyeret és úgy dobjuk le; avagy ha a repülőgépek fekete doboza mindent kibír, miért nem készítik az egész gépet ebből az anyagból; illetve hogy a hóekevezetők reggel hogyan jutnak el a munkahelyükre?), nem tanulság nélkül való a Pavlovi kutyákra való utalás. Ha van aki Win mellett, vagy után használ Linuxot (aki esetleg Linux helyett állt át Winre szóljon ;-) és kapkodósan kattintgat az egérrel, eleinte valószínűleg sok szentség-szakramentumozás hagyja el ajkait.

Linux alatt...

... és ugyanez Windows alatt

Két multiplatformos alkalmazáson be is mutatjuk ennek az okát. Az egyik az Audacity nevű hangszerkesztő alkalmazás, a másik a szintén ingyenes, tüzes róka névre hallgató böngészőkliens. Ha már sokat használtuk ezeket, és ha kezünk gyorsabb, mint az eszünk, könnyen az ellenkezőjét választhatjuk annak, amit eredetileg akartunk :-O Kicsit olyan érzésünk van, mint egy vak kisgyereknek, akinek átrendezték a szobáját.

A gombok helye és sorrendje...

... nem szentírás

Emellett persze vannak a "miénk a malware, magunknak telepítjük" mozgalom hívei, és valljuk be, az a fránya licencszerződés véletlenül, vagy éppenséggel szándékosan olyan hosszú, hogy ehhez képes a Háború és Béke, valamint a Moby Dick a fehérbálna története Örkény egyperces novellának tűnik.

És aztán van a "nincs rajtunk füstszűrős sapka" esete is, a licenc szerződés már csak azután jön, amikor már rég a gépünkön tombol és csörgeti láncait a kártevő, az Antivirus XP 2008. Persze vegyük észre (ez volt a középiskolai matek órán az egyik kedvenc mondatom:-) milyen választási lehetőségeket is ad az ablak, azon felül, hogy becsukási lehetőség egyáltalán sincs rajta?

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jancsika1234 2008.08.26. 22:27:48

bocsi, de ez nekem tök összefüggéstelen, nem jön le, hogy tulajdonképpen mit is akarsz mondani.

Bogyoo 2008.08.26. 22:38:16

Pavlovi reflex részét még értem, hogy a rutinos rókák csak nyomják a gombot, el se kell olvasniuk, tudják fejből minek hol a helye. De, hogy az adategyeztetős sztori hogy jön ide, azt nemtudom :)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.08.26. 23:16:36

Hello Morph és Bogyoo!

Üdv a blogban :-)

Az volt eredetileg a gondolatom, hogy ez mind valahogy összefügg. Kérnek tőlem valamit (account) és én automatikusan odaadom (nem gondolkodom). Telepítek, licencre kattintok (nem gondlkodom). Megszokásból szoftvert haszbálok, rutinszerűen kattintok (nem gondolkodom). EZ lett volna a vörös fonál, hogy több figyelem, tudatosság kellene.

Az egy gombbal rendelkező licenc ablak meg adja magát, ott (akkor már) mindegy, hogy gondolkodom-e vagy sem.

FPéter 2008.08.27. 00:26:10

huh, hát ez a cikk nekem is elég lazán van összeszerkesztve...

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.08.27. 01:12:48

Tenyleg eleg zagyva igy osszehordva, pedig az egyes gondolatokbol lehetett volna irni ertelmes bejegyzest. Mondjuk a phishingrol.

De amihez hozza akartam szolni: annak, hogy a multiplatform alkalmazasok kicsit maskepp neznek ki a kulonbozo platformok alatt az az oka, hogy alapvetoen az adott platformhoz igazodnak. Nyilvan a windows juzer szamara az lenne a legkenyelmesebb, ha a windows alatt megszokott multiplatform alkalmazasa pont ugyanugy viselkedne linux alatt, ha veletlenul egyszer odaul ele, csak hat nem o a celkozonseg abban az esetben, hanem az atlag linux user, aki viszont megszokta az osszes tobbi linux alkalmazas mukodesenel mondjuk az igen/nem gombok sorrendjet. (Es persze vice versa az alkalmi windows hasznalo esetere.) Ha nem igy lenne, akkor az adott platformon (mundjuk linuxon) a mashonnan attevedo juzer ugyan kenyelmesen erezne magat, a tobbseg viszont utalna az alkalmazast, amiert maskepp viselkedik. Kik vannak tobben? Naugye :).

A platformok kozt ugralas amugy is zavart fog kelteni a fejben, amig mindkettohoz hozza nem szokik az ember (plusz a valtogatashoz!).
süti beállítások módosítása