Vírusellenőrzünk online, meg-megállva

2009. május 27. 12:04 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nyikorgó kosár ugyan nem lesz az ölünkben, viszont igyekszünk még serényebbek lenni. Az ESET online vírusellenőrzője már sokaknak lehet régi ismerős. Segítségével a NOD32 letöltése, regisztrálása és telepítése nélkül is ellenőrizhetjük, hogy az adott számítógépén található-e vírus vagy kémprogram, sőt ezt akkor is elvégezhetjük, ha éppen nem a NOD32 antivírus rendszert használjuk, de szeretnénk próbára tenni, vagy összehasonlítani jelenlegi vírusirtónk és a NOD32-nek teljesítményét.

Mostanra a magyar nyelvű ESET Online Scannert még több beállítási lehetőséggel és megújult grafikus kezelőfelülettel látták el a fejlesztők. Az alkalmazás a többszörösen díjnyertes NOD32 antivírus rendszeren alapul, a kártevők felismerésére pedig az ESET Víruslaboratóriumából kikerülő legfrissebb vírusadatbázisokat és heurisztikus algoritmusokat használja. Képes a rejtett fertőzések felderítésére, így a rootkitek detektálására és eltávolítására is.

Az Online Scanner legfrissebb újdonságai:

  • Az ESET Smart Installer program telepítésével az eszköz már nem csak Internet Explorerrel, de az Opera, a Firefox és egyéb böngészőkkel is használható - ezt már nagyon vártuk :-)
  • Anti-Stealth technológia, amely képes a rejtett károkozók - így a rootkitek - felismerésére és eltávolítására.
  • Továbbfejlesztett ellenőrzési beállítások (a számítógép teljes vagy részleges ellenőrzése).
  • Továbbfejlesztett proxy beállítások.
  • 64 bites Windows rendszer támogatása.
  • Megújult grafikus kezelőfelület


Aki szeretné kipróbálni, hogy mire is képes ez a technológia, az a 30 napos tesztverziókon felül ingyenesen próbára teheti az ESET magyarországi honlapján (www.eset.hu/viruslabor/onlinescan) elérhető online vírusirtót is, mely néhány kattintással lehetővé teszi a számítógép teljes körű ellenőrzését és a kártevők biztonságos eltávolítását.

Az Online Scanner kitűnő megoldás lehet, ha valaki szeretné kipróbálni a NOD32 technológiát, vagy éppen csak meg kíván tisztítani egy fertőzött gépet. Futtatása mindazonáltal a processzor sebességének, a merevlemez méretének és a tartalmazott állományok számának függvényében néha igen hosszúra - akár néhány órásra is nyúlhat. Mi egy kettéparticonált NTFS és EXT3 120 GB merevlemezt vizsgáltunk egy ősrégi 1400 Celeronos noteszgéppel XP alatt, rengeteg kis méretű állománnyal, és úgy kb. egymillió fájl vizsgálata után (ekkor már javában a Linuxos particiót ellenőrizgette) megállítottuk (, de nem mentünk fel a padlásra).

Azt is fontos kihangsúlyozni, hogy valósidőben nem véd a támadások ellen, csupán ellenőrzi és eltávolítja a már a számítógépre került fertőzéseket, így semmiképpen nem helyettesíti a rendszeresen frissített és állandó használatra feltelepített vírusirtót.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atko 2009.05.28. 08:45:43

Üdvözlendő kezdeményezés.
Annó 2005 előtt még wines felhasználóként a Nod32-t tartottam a legjobbnak. Sajnos a Linux világában inkább csak a válalati felhasználókat célozza meg az Eset.
Könnyen telepíthető desktop verzió hiányzik a kínálatból. Így most Avast-t használok. De visszasírom a Nod32 kényelmét és gyorsaságát.

MILCSI 2009.05.28. 16:04:52

Kipróbáltam...pöpec :-))

Vargnatt 2009.06.12. 01:53:06

Kipróbáltam én is, valóban meggyőző.

Mindig ott volt bennem a kisördög, hogy nem bújkál-e valami rejtett kórokozó, ne adj isten rootkit a gépemen, és mivel a NOD-ot eléggé nívós programként ismerem, gondoltam itt az alkalom, hogy anélkül nézessem meg vele a gépem, hogy előtte a jelenlegi vírusírtómat valahogy forgalmon kívül helyezem, és felrakom a próba-NOD-ot.

Szerencsére semmi durvát nem talált, csak néhány korábban letöltött program telepítőjét találta gyanúsnak, azok meg nem aktiválódnak, amíg nem indítja el őket az ember. De aktív garázdálkodó vírust szerencsére nem talált, nem is éreztem, hogy lenne egyébként.

Ezentúl azt hiszem, inkább ezzel fogom végezni a rendszeres víruspucolást, a jó kis AVG Free meg marad rezidens védelemnek, mert azért elég jól bevált nálam, és az eredmények szerint nem nagyon engedett be eddig semmi komolyat.

Bár sejtem, hogy marketing szempontból az lenne egy ilyen online-scanner célja, hogy meggyőzze az embert a rendes program megvásárlására, és talán meg is tenném (a diákkedvezménnyel egész baráti az ár), ha nem volna az AVG Free, vagy ha most kiderült volna, hogy a látszólagos védelem mellett beengedett egy csomó mindent. De szerencsére még van ingyen AVG, és nem szerepelt le nagyon, úgyhogy egyelőre marad.

Viszont tény, hogy a NOD jelentősen gyorsabban nézte végig a teljes gépem, mint az AVG. Bár az AVG-nél is az utóbbi időkben jelentősen rágyúrtak a scannelési sebességre, de ez rájuk is fért már, mert a korábbi 7-8-9 órás scannelési idők gyakorlatilag elfogadhatatlanok voltak.

Van néhányszáz GB-nyi scannelnivalóm, és rengeteg apró kis file, meg egy rakás telepítőprogram, plusz a telepített programok mappáival is sok a szöszölés, de még így is durván lassú volt régebben az AVG, mostanában viszont átlag 1-2 órával hamarabb végez, mint korábban.

Bocsi a kisregényért, de gondoltam, hasznos egy kis user feedback ;)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.06.15. 11:33:05

Ez az online cucc lehet, hogy akkor jön a legjobban, ha valaki AV nélkül bekap valamit, ami miatt aztán már nem is tud telepíteni virusirto progit.
süti beállítások módosítása