Siralmas eredmények a közösségi oldalakon

2009. június 25. 18:21 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Webroot egy átfogó, mintegy ezeregyszáz Facebook, MySpace, Twitter, Linkedlin oldal felhasználóját kérdezte ki egy felmérés keretében. Az eredmények alapján elmondhatjuk, az óvatósság sajnos nem igazán jellemző, sokan adnak fel itt magas labdát.

Mint a mogyorós csokik csomagolásán található szófordulattal élve, itt is hasonló arányokat látunk a biztonságtudatosságra: "nyomokban előfordul", de sajnos abszolút nem ez a többségre jellemző. A most megjelent értékelés az alábbiakat tapasztalta:

  • a válaszadók kétharmada egyáltalán nem korlátozza a személyes profiljában olvasható részleteket, amik így akár egy Google keresővel is láthatóak
  • több, mint a fele (59%) nem tudja biztosan, kiknek is engedélyezte pontosan profilja megtekintését
  • körülbelül egyharmaduk (32%) adott meg legalább három személyes azonosításra alkalmas információt
  • egyharmaduk (36%) ugyanazt a közösségi portálon használt jelszavát máshol is használja
  • egynegyedük (28%) fogad el barátkérőt idegentől

Más mutatók sem festenek szebb képet. Az igaz, hogy 78% aggódik személyes adatai miatt, de ugyanakkor 30% nem rendelkezik vírus- és kémprogram védelemmel.

A korosztályok közt a fiatalok számítanak a legveszélyeztettebbnek, az átlagos 28% értékkel szemben náluk 40% fogad el barátkérőt idegentől, és náluk sokkal jellemzőbb az összes személyes adat, elérhetőség megadása is.

Jól látható, hogy a közösségi oldalak egyre jobban a kártevőterjesztők célkeresztjébe kerülnek. Kártevők, csalások, hamis linkek, átveresék ugyanúgy kifizetődnek itt is, mint az átlagembereknek küldött adathalász levelek: elegendő csak 5%, aki lépremegy, és a tetteseknek már bőségesen megéri. És a legalább 5% sajnos pontosan ezt teszi. Mi mást is javasolhatnának végül, mint a személyes adatok ésszerű korlátozását, gyanakvást az idegenekkel szemben, rendszeres frissítéseket, biztonsági szoftverek használatát, valamint egyedi jelszavak alkalmazását mindenhol.

Persze igaz, ezek az erőfeszítések, jelszócserék, minden helyen más jelszó használata munka, teendő, odafigyelést igényelnek. De akárcsak a mentések készítésénél, megtérül a befektetés, ha legyőzzük a lustaságunkat. Amit pedig érdemes legyőzni, ha nem akarjuk veszélynek kitenni magunkat. Végezetül ha már a lustaság szóbakerült, egy idevágó idézettel zárunk:

"A nyár az az évszak, amikor túl meleg van ahhoz, hogy elvégezzük azt, amihez télen túl hideg volt."

14 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.06.25. 19:09:22

Csak olyat szabad feltenni, amit úgy érzünk, nyilvános!

lifelike 2009.06.25. 19:10:25

1db kep, semmi mas nem kell
aki felrak minden szart az se 100as

nemuccaszoc 2009.06.25. 19:49:32

Idősebb korosztály még normális, de a fiatalok nem ismernek határokat.

szilvacska 2009.06.25. 20:37:28

iwiwen 80-90 kép profilon, 30 db ugyanakkor készült, sorozatképek, csak más szögből. szánalmas

másik: fürdőszobában fotózza magát meztelenül, persze érdekes részeket takarja, dehát meglátja ezt tanárbácsé,néni.. jaj, fiatalok

algi 2009.06.25. 23:00:24

Nálam az az első, hogy a kényesebb ismeretségeknek utánajárok. Derült már így ki pszichológusról, hogy vállalkozó az erotikus iparban.

PicÚr 2009.06.25. 23:58:08

be kell állítani, hogy tényleg csak a barátaid láthassanak mindent és az meg már mindenkinek a saját hülyesége ha elfogad olyan embert aki nem is a barátja, akkor minek használja az oldalt... -.-'

grigorij (törölt) 2009.06.26. 08:00:37

Önmagában ostobaság az ilyen oldalakon megjelenni!
Ez nem más, mint magamutogatás egy fajtája!
Ez a nem védem dolog, meg pont olyan, mint amikor egy jó bszaás közben felveszük az aktust, majd meglepődünk, ha a szakítás után azok felkerülnek a netre...
Ohhh...

algi 2009.06.26. 08:20:27

@grigorij: És a blogokon kommentelés az mi a lópikula?

Andie 2009.06.26. 08:53:25

Kicsit szenzációhajhász az indexes ajánló cím :)
Amúgy Rambó, irtam neked mailt kb fél éve. Ilyen ritkán nézed a mailjeidet, vagy csak simán elfelejtettél válaszolni? :)

hatR 2009.06.26. 09:11:01

nem lehet hogy a 30%, aki nem hasznal virusirtot, az mind osx-el nyomul? :)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.06.26. 11:26:14

@Andie: Szia!

Az Indexes ajánló címet nem én szoktam írni, beleszólásom sincs, az már az ó reszortjuk.

A levéllel kapcsolatban meg mélységes elnézést, kínosan ügyelni szoktam, hogy mindenkinek válaszoljak. Gyorsan keresgéltem, de nem találtam meg az üzeneted. Megteszed, hogy elküldöd újra, memgírem VIP figyelemmel fogok rá ügyelni :-) Mégyszer nagyon sajnálom.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.06.26. 11:29:21

@hatR: Szia!

Én nagyon örülnék ennek, ha Mac és a Linux ekkora tortaszeleten osztoznának, de szerintem ez sajnos kisebb. Mindenesetre a Windozosoknak van a legtöbb félnivalója, ez nagyon is igaz.

A személyes adatoknál pedig indiferrens az OS, akár SUN Sparcról is beírhatja valaki a személyi számát, és a TB kártyája azonosítóját.

Andie 2009.06.26. 11:53:20

@Csizmazia István [Rambo]: Tudom, hogy nem te irtad a cimlapos mottót, csak megjegyeztem, hogy szokás szerint elég figyelemfelkeltő lett :) (ami nem baj a blognak!)
A levelet már nem találom, de meg is oldódott a kérdés, valami számomra ismeretlen virusos dolog volt (IE a háttérben elindult, és hangokat, reklámokat játszott le)
Azért megnyugtattál, hogy olvasod a leveleket, igy legközelebb is veszem a bátorságot, és irok neked, ha nyügöm van.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.06.26. 11:58:56

@Andie: Örülök, hogy ilyenkor sokkal többen olvassák a blogot :-D Én sem panaszkodom addig, amíg a "Vírusos noteszgépek a Tescoban"-t nem "Döbbenet: Kiszely Tünde a trolibuszon villantott"-ra konvertálják ;-)

Jelezz bátran ha lesz valami, megpróbálok segíteni.
süti beállítások módosítása