Bízunk-e a felhőkben?

2009. október 26. 16:49 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A klasszikus viccben Móricka megkérdezi Taszilótól, hogy van? A válasz egy tömör "Jól". És bővebben? "Nem jól". Manapság, ha megkérdezik a felhasználókat például Amerikában, bíznak-e a Cloud technológiában, a válasz eléggé meglepő lehet sokaknak. Szállj le a felhőmről - a legendás Rolling Stones már 1967-ben tudott valamit :-)

Egy felmérés szerint kevés benne a bizalom. A napjainkban igen divatosan hangzó felhőalapú technológiák bizonyos esetben valóban vethetnek fel kérdéseket. Aki fejben már eljutott odáig, hogy cége, vállalkozása irodai munkáját ne webes online office megoldásokkal oldja meg biztonsági megfontolásokból, az nyilván ugyanennek a gondolatmenetnek a hatására bizalmas adatainál sem fog felhőt, távoli ismeretlen harmadik fél szolgáltatását használni. A kétévenként elvégzett felmérés emellett minden fajta egyéb biztonsággal kapcsolatos témára is kiterjedt, így többek között megtudhattuk, az amerikaiak 42 százaléka aggódik a számítógépes vírusok és hatásaik miatt. Emiatt és személyes adataik miatt szerintünk aggódhatnának egy ekkora országban kicsit többen is ;-) Persze ehhez azt is hozzá kell venni, hogy mindössze egy ezer fős minta telefonos kikérdezése alapján történt meg ez a felmérés.

De térjünk vissza az eredeti kérdésre. Mi is történik egy ilyen felhős történetben? Az adat szinkronizálódik, feltöltődik "valahova", ahol végrehajtják, elvégzik, megosztják valahol egy szolgáltató szerverén. Az adja magát, hogy a titkosszolgálatok és a rendőrség biztosan NEM fogja az adatbázisait így kezelni, de lassan már egy átlag ember, átlag cég esetében is paranoiás félelmet okozhat annak az esélye, hogy személyes adatai esetleg illetéktelen (konkurrens, rosszindulatú) kezekbe kerülhetnek. A leghétköznapibb személyiség lopás is kellemetlen lehet annak, akivel épp ez megtörténik.

Emellett persze nyilvánvalóan lesz majd az a réteg, akinek szüksége is lesz az ilyen felhős erőforrásra, és adatainak természete sem akadályozza majd meg ebben, továbbá (vagy főleg) az IT infrastruktúráján spórolni akar/kényszerül. A biztonsági incidensek, kihívások tekintetében nem láthatunk a jövőbe, de mindenesetre annyi egészen biztos, próbálkozások biztosan lesznek majd.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása