Én játszom, te fájlokat törölsz

2009. november 06. 12:15 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem ez a pontos címe a Macintoshra készült játéknak, hanem Lose/Lose, de ha távirati stílusban fogalmazhatnánk a lényeget, körülbelül ilyesmi lehetne: "A JATAEK ELINDIITAASA UTAAN FAAJLOKAT TOEROEL A MEREVLEMEZROEL STOP A TOEROELT FAAJLT VEELETLENSZERUEEN VAALASZTJA KI STOP MOST TISZTA IDEG VAGYOK, EGY DARABIG SENKI NE SZOOLJON HOZZAAM STOP".

A játékot szokatlan működése (űrhajó találatonként egy fájl delete) miatt a Symantec feketelistára vette, és trójaként detektálja azt OSX.Loosemaque néven. A fejlesztők persze tiltakoznak, szerintük túlzás kártevőnek minősíteni a "játékot". A dolog viszont jól mutatja, mennyire hasznos a szürke zóna "Kéretlen alkalmazások", "Veszélyes alkalmazások" és hasonló kategóriák bevezetése az antivírus cégek részéről.

Bár a "játék" a fájl törléseket előre leírja a dokumentációjában, ennek ellenére biztosan nem mindenki olvassa azt végig figyelmesen, bogarássza ki ennyire aprólékosan.

Annak idején a Sircam csinált hasonlóan "kellemes", Szarvasvadász hangulatú orosz rulettet, amikor egy véletlenszerűen kiválasztott dokumentumot küldött tovább e-mailben valaki ismeretlennek a fertőzött számítógépről. És ez lehetett bármi, fizetési cetli, bizalmas levél, de persze egy hello world is - Szerencse kisasszony kegyei szerint.

Mi azért úgy látjuk, annyi minden baj, és kár érheti az embert normál viszonyok között amúgyis, minek ezeket feleslegesen, mesterséges móresre tanításokkal pluszban megfejelni, de döntse ezt el kiki maga vérmérséklete szerint.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2009.11.06. 12:05:49

És akkor ugye a Mac userek fényezik magukat folyton azzal, hogy az ő 'óperenciás' rendszerükre nem készül vírus meg kártevő. Mint látjuk, igen. Minél többen használnak valamit, annál nagyobb a táptalaj és persze a káros programokat írók száma is.

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.11.06. 15:30:18

@Yann Le Pentrec:
A gáz az, hogy FOLYTON ezzel jönnek. Tény, kevesebb van, de hogy előbb utóbb megtalálják őket is, attól függően, hogy terjed.

Leeroy of SMV Design 2009.11.10. 11:17:46

Egyre több van belőlük világszerte is immár, mondhatni elég népszerű platform a Mac/OS X. (Úgy értem, régebben, a 68k/PPC érában eléggé USA-specifikus volt a Mac "phenomenon") És ez pont elég ahhoz, hogy egyre többen leljék meg és használják ki a gyenge pontokat...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.11.10. 11:55:24

Igazából azt sem értem, az Index miért ma teszi ki a címlapra az apple.blogos hírt, mikor én már megírtam 4 napja :-O

A gyenge pont pedig mindig a juzer! PEBKAC :-)
süti beállítások módosítása