Lehet-e Mengeléből Albert Schweitzer? *Frissítve

2009. november 27. 16:50 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem igazán szükséges ehhez felütni Prékopa András: Valószínűség-számítási feladatgyűjteményét, mindenki sejtheti a választ. Az antivírus cégek döntő többsége gondolja úgy, hogy nem. Hiába a kimagasló technikai tudás, a zseniális elme; a megbízhatóság, a jellem, a becsületesség, a megfelelő oldalon állás nem olyasmi, mint mondjuk egy párttagság, amit később ötletszerűen lehet oda-vissza váltogatni.

Az évek során az egyik jelentős változás az volt a kártevők történetében, hogy a fertőzéshez már nem hónapokra volt szükség - mint kezdetben például a floppy lemezes vírusoknál - hanem napok, sőt akár órák alatt is bejárhatja az interneten a világot. Akik régóta követik az eseményeket, még emlékezhetnek mikor 2004-ben 250 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki az SCO-nál a MyDoom vírus készítőinek fejére.

De a Microsoft is került ilyen helyzetbe, ők pedig a Netsky/Sasser féreg szerzőjének kézrekerítésére ajánlottak hasonló összeget. Ez aztán kellőképpen meg is mozgatta az emberek fantáziáját, és állítólag a személyes környezetéből buktatták le Németországban. (De sosem lehet kizárni ilyenkor azt a forgatókönyvet sem, hogy egy bűntárs vagy barát színleg feladja, aztán később pedig elfelezik a pénzt.) A folytatás aztán meglepő fordulatot vett, mikor állást ajánlottak Sven Jashannak a német Securepoint IT biztonsági cégnél.

Eddig ezekről a kivételekről tudtunk, na és persze arról, hogy Kínában vélhetően nem osztják az ilyen jellegű erkölcsi aggodalmakat, hiszen ott a Fujack féreg lebukott szerzőjét azonnal elhalmozták állásajánlatokkal. Ezekkel a korábbi esetekkel csupán bemelegítettünk mai témánkhoz. Most éppen arról dúl a vita, vajon etikus és helyes lépés-e, hogy a jailbreakelt iPhone telefonokat megtámadó IKEE féreg szerzőjét alkalmazták programozónak. A huszonegy éves ausztrál Ashley Towns ugyanis iPhone alkalmazásfejlesztői pozíciót kapott.

Nagyon fontos üzenet lenne, hogy a vírusírás, kártevő készítés továbbra se lehessen egyenes út, követendő példa az álláslehetőségre, karrierre, különösen nem ilyen bizalmi pozíciókban. Ezért ezúttal egy extra szavazást is beépítettünk, szavazzon az olvasó: lehet-e kutyából szalonna vagy rablóból pandúr?

* FRISSÍTVE!

Mivel az eredeti szavazó poll-r.hu oldal láthatóan elhalálozott, ezért próbálunk másik szavazást beépíteni hamarosan.

 

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2009.11.27. 16:56:23

Azt hiszem, a számok beszélnek helyettünk a szavazásban. Rendszeres látogatója vagyok a blognak, mondhatom, a top5 kedvencem között van, sok mindent innen tudok meg a kártevőkről, el is ítélem a káros programokat készítőket magamban, mégis másképp gondolom. Valami olyasformán, hogy valószínűleg nem kispályás módon érthetnek a programozáshoz, ezért ha már mód nyílik őket átterelni a "sötét oldalról", akkor ezt kell tenni. Nem mellesleg egy füst alatt csökken is számukkal a vírusírók száma. :)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.11.27. 17:08:57

Szia Yann Le Pentrec!

Nem egyszerű a kérdés, az már egyszer igaz. Végülis kevés gyilkost láttunk mi is rendőrkapitánnyá avanzsálni a modern demokráciákban, korábban biztos volt ilyen.

A belinkelt oldalak közt valamelyiken azt láttam, Hypponen kivételesen hajlott az egyik esetben (he was more clueless, then malicious), míg Clueley pedig szigorúan elitél minden egyes ilyen esetet. Tehát még náluk is megoszlik a vélemény.

Jó kérdés még, hogy hogyan ellenőrződ aztán a munkáját, nem épít-e be mégis hátsóajtót, vagy egy év múlva lelép, és visz minden titkot a fejében. Ezek birtokában pedig már egészen jó képességű új kártevőket tudna készíteni.

Leeroy of SMV Design 2009.11.27. 18:16:17

Kétségkívül ül az utolsó bekezdésben hangoztatott kétség, nyilván tűzbe senki nem tenné a kezét értük. :) Aztán mégis lehet, hogy győz bennük a morál, ez is egyénfüggő, attól függ, mennyire hajlik az ember az alkotásra a rombolás helyett.
süti beállítások módosítása