Kártékony linkeket szűr majd a Bit.ly

2009. december 01. 15:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Elsőnek egy találós kérdés, vajon melyik ország doménjének jele a közkedvelt bit.ly nevében az .LY? Igen, azok nyerték a hangszórót, akik Líbiát mondták. Az URL rövidítés szolgáltatásnak ezen túl menően ehhez az országhoz egyébként semmi köze nincs, valószínűleg a kedvező nyelvtani alak okán lett ilyen. Az Egyesült Államokbeli cégnél most a működési biztonságot igyekeznek majd megerősíteni az év végéig.

Azt, hogy a linkek rövítése mire jó és kik használják főként, azt megtárgyaltuk már egy korábbi posztban. Ugyanitt arról is szó esett, hogy ha egy ilyen szolgáltatást feltörnek, akkor könnyen manipulálhatóvá tehetők a linkek, akár tömeges méretekben is.

És beszámoltunk már arról a kedvező fejleményről, hogy készült olyan Firefox plugin, amely képes a kattintás előtt egy buborékban megmutatni, hová is mutat az eredeti, hosszú link. Most újabb tervek kerültek napvilágra, amelyben a Websense segítségével készülnek megerősíteni a gyenge pontokat. Ennek első eleme egy felhő alapú megoldás, amely egy naprakész frissítésű adatbázissal szűrné ki a milliónyi link közül az adathalász, spam- és kártevő terjesztő weboldalakat.

Ezt egészítené ki a Verisgn URL és IP adatbázisa, amely ezen feketelisták alapján is őrködik majd, ne kerülhessen nyilvánvaló rosszindulatú oldalra való hivatkozás. És még mindig nincs vége, a lánc végén a Sophos kártevő felismerő szolgáltatása, egy viselkedés alapú elemzése áll. Talán magyar fejlesztő is dolgozik ezen a projekten, annyira süt belőle a "három a magyar igazság" ;-)

A dolog azért roppant örvendetes, mert azon a területen ügyködnek, ahol az egyszerű felhasználó hatásköre már ér el. Ha mi naprakész és megfelelő vírus és kémprogramvédelmet használunk, tiltjuk a JavaScriptet, akkor egyedül mi megússzuk, az internetet böngésző többieknek pedig ott marad a kártékony link. Így azonban kiszűrik ezeket, és már nem jut el senkihez. Azt persze mindenkinek figyelembe kell vennie, hogy ez egy reaktív technológia, vagyis mindenképpen eltelik valamennyi idő, amíg egy linkről bebizonyosodik a kártékonység, és felkerül ezekre a feketelistákra, de jobb későn, mint soha. Mindenesetre örülünk az újdonságoknak és várjuk a mielőbbi megvalósítást.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása