Márkanevét kegyelettel lejáratjuk

2010. augusztus 09. 17:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha az ember semennyire nem konyít a számítógépes biztonsághoz, az akár jó is lehet abban az esetben, ha ezzel önmaga is tisztában van, és ezért inkább mástól kérdez. Ennél kicsit rosszabb lehet az a szituáció, amikor már kialakult egy fajta alapkép, és ettől valaki úgy érzi, megy ez már neki egyedül is, tud ő itt kérem disztingválni a dzsunka himi-humi hamis programok és a valódi, ismerős nevű alkalmazások között.

A baj csak az, hogy éppen erre találták ki a hamis antivírus programok készítői a kreatív névadást. Néha valódi, létező vírusvédelmi termékek kinézetét és nevét hamisítják, illetve meglévő más biztonsági alkalmazásokból "kölcsönöznek" szavakat a frappáns csali elnevezéseikhez.

Azok után, hogy már ennyiszer írtunk, beszéltünk erről a témáról, a mostani helyzetben elmondhatjuk, hogy aki manapság egy Windows Antivírus 2010 nevű programot feltelepít a gépére, az magára vessen. De mi a helyzet ugyanakkor egy Wireshark Antivirussal vagy egy SysInternals Antivirussal? Természetesen sem a Wiresharkot fejlesztő CACE Technologies-nek, sem pedig a SysInternalsnak semmi köze ezekhez a kártevőkhöz.

A Wireshark valójában egy jó kis multiplatformos hálózati csomagfigyelő, míg a SysInternals az a cég, amelyik a később a Microsofthoz csatlakozó Mark Russinovits vezetése alatt több tucatnyi jó kis programot írt (File Explorer, Process Explorer, ZoomIt, stb.). Annak idején ő leplezte le ezek segítségével a Sony DRM-be rejtett rootkitet. Most azonban mélyen szánalmas módon a "sysinternals" szót beírva a Google keresőbe már ötödiknek jön fel a "How to remove Sysinternals Antivirus" találat.

A kreatív névadás mellett a hamis antivírus bűnözőknek viszont egyáltalán nincs szüksége ezzel együtt kreatív könyvelésre is, hiszen ők az egész semmiért kicsalt pénzt zsebbe, feketén szerzik, és nem is keveset.

És végül azt sem árt tudni, az igazi antivírus programoknak mindig van időkorlátos (2 hét, 30 nap, stb.) és INGYENESEN használható letölthető változata, amely teljes értékű, irtani is tud, nem "How to remove"-val kezdődik róla a történet a keresőkben, és elsődleges célja nem a bankkártyánk megpumpolása, hanem a valódi környezetben való kipróbálás.

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2010.08.11. 20:01:03

Az ilyeneket szerintem csak a számítógéphez és annak világához abszolút analfabéta felhasználók töltenek. Aki kicsit is tájékozott biztonsági szempontból, az maximálisan figyelembe veszi az utolsó mondatodat. Mivel az internet és a számítástechnika egyre csak terjed, ez a réteg sajnos egyre vastagabb lesz, akár a belőlük élő cyberbűnözők pénztárcája.

Dagadt Botsáska 2010.08.12. 08:36:13

A gondok ott is tetten érhetők, hogy nem csak az interneten terjednek ezek a dolgok, hanem sokszor azzal kell szembesülnöm, hogy az általam a júzernek feltelepített kiváló antivírus mellé még felrak a júzer magától vagy 2 másikat, mert a szomszéd kőműves szerint az sokkal jobb mint amit én tettem fel... aztán ilyenkor jön az ordenáré szívás... és nem értik, nem értik!

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.08.12. 09:07:54

Szia Dagadt Botsáska!

Eddig én is mindig csak a rend kedvéért írtam, hogy elég egy valósidejű víruskereső a gépre, nem kell kettő, gondoltam ilyet azért nem csinál senki, ez csak amolyan kötelező említeni való.

Most találkoztam egy ismerőssel egy komoly cégnél, ahol a melóhelyen kötelező hármat!!! futtatni egyszerre és ki is öltik a nyelvüket a pc-k, meg belassultank atomra. De az ukaz az ukaz, a főnökség utasítását ugye kell tartani.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.08.12. 09:12:54

@Yann Le Pentrec:

"Az ilyeneket szerintem csak a számítógéphez és annak világához abszolút analfabéta felhasználók töltenek"

Viszont mindent elemésztő többségben ők vannak. Lehet egyébként tapasztalatlanságból, meg véletlenül, kapkodásból is ilyenre kattintani.

Dagadt Botsáska 2010.08.12. 09:21:23

@Csizmazia István [Rambo]: Hát nem tudom... én vagyok annyira tökös, hogy az ilyen hülyeségeket azonnal visszadobom. Azért alkalmaznak mert értek hozzá, és ha nem fogadja el amit én mondok/teszek informatika témában, akkor keressen mást. Nyilván nem fogom a nevem adni ilyen amatőr marhasághoz, ahogy gondolom Te sem tennéd. Azt vallom, hogy az a jó (biztonsági) szakember aki nem köt kompromisszumot.
süti beállítások módosítása