Két kongresszusi képviselő levelét megírta

2010. október 25. 16:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy korábbi posztunkban már írtunk arról, hogy a Facebook alkalmazások harmadik fél számára titokban továbbítják a programokat telepítő felhasználók azonosító ID-jét. A reklám cégek nem gyűjthetnek ilyeneket és nem kezelhetnek, tárolhatnak személyes adatokat - _ELVILEG_. A Wall Street Journal újságírói viszont október 18-án bemutatták, hogy mégis ez történik - _GYAKORLATILAG_.

A riport megmutatta, hogy a tíz legnépszerűbb alkalmazás mindegyike továbbított ilyen személyes adatokat a felesztőknek, illetve harmadik félnek, és gyakorlatilag a felhasználók ezt semmilyen módon, semmilyen beállítási lehetőséggel nincs módjuk letiltani, megakadályozni. Előző cikkünkben azt is megírtuk, hogy az Egyesült Államok két képviselője, Edward Markey  és Joe Barton levelet írt Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának.

A képviselők azt szeretnék megtudni, hogy milyen lépéseket tesz a közösségi oldal a biztonsági rés megszüntetésére. Most a Daily Caller jóvoltából elolvashatjuk a levelüket, ami kellemesen határozott hangvételű (pl. 3. When did Facebook become aware of this security breaches? 11. Please provide copies of any agreements between Facebook and its third party  application developers.), szóval érik a botrány.

Reménykedjünk, hogy egy ilyen jellegű fellépésnek talán mégis lesz valamilyen előremutató, a személyes adatvédelem szempontjából jótékony hatása, kényszerítő ereje.

Azoknak pedig, akik már a nagy Facebook öngyilkosság alkalmából is elgondolkoztak a leiratkozáson, bemutatunk egy összefoglalót a Facebookon túl is van élet ;-) címmel, melyből kiderül, milyen előnyök származhatnak abból, ha valaki kilép a Facebookról. Például felszabadul egy csomó időnk, ami alatt korábban elágazó italkeverékek kortyolgatása közben a biztonsági beállításainkat módosítgattuk napi-heti rendszerességgel.

Filozófiai értelemben valószínűleg egy ilyen szimpla kilépés kevés a boldogsághoz. A klasszikus mondás szerint: "Ha boldog akarsz lenni egy napig, rúgj be! Ha boldog akarsz lenni egy hónapig, házasodj meg! Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj!" De az szinte tuti biztos, hogy a mondás egyáltalán nem a Farmville-re gondolt ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása