A legnépszerűbb hobbi

2010. december 01. 11:45 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Kínában az év eleje óta összesen 460 számítógépes támadót tartóztattak le (szándékosan nem hackernek nevezzük őket). Ha visszatekintünk az időben, jó két-három éve, hogy egyre gyakrabban olvashatunk vélt vagy valós kínai eredetű támadásokról.

Mi is megírtuk 2007-ben, hogy Angela Merkel kínai látogatása alatt fedezték fel, hogy a német kancellária és több más kulcsfontosságú minisztérium számítógépei kínai eredetű kémprogramokat tartalmaztak.

Aztán idén év elején derült fény arra, hogy feltörték a Google szervereit és ahhoz illetéktelenül hozzáférést szereztek, majd a kiemelt érdeklődés és nemzetközi figyelem miatt bezártak egy (azaz uno, ein, one, ágyin) igaz a legnagyobb hacker iskolát.

Kínában a hackelés, számítógéppel való különböző színű kalapokban való ténykedés igen csak népszerű hobbinak számít, és a népességhez viszonyítva a 460-as érték még a jéghegy csúcsának sem nevezhető. A nagy számok törvénye alapján a helyzetet ezzel biztosan nem oldották meg. A kérdést persze árnyalja, hogy sok esetben gyanítható, a kínai kormány bátorítására, kérésére, vagy nem hivatalos támogatásával zajlanak különféle kiber támadások a Dalai Láma, vagy éppen a Google ellen.

Mindenesetre végezetül a konteo kedvelőknek - mintegy lazításképpen - íme egy kis adalék felvetés arról, hogy a Wikileakses kiszivárogtatások vajon mennyire lehetnek puszta véletlenek, vagy esetleg eltűnődhetünk, mennyire időzítettek, sors- és forgatókönyvszerűek.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exter69 · http://sexopoly.tarhely.biz 2010.12.01. 21:19:03

Ha egyszer a kis sárgák beindulnak valamire, ez a minimum.
süti beállítások módosítása