A vízszámla érintése

2024. október 08. 16:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A közüzemek elleni kibertámadásoknak már külön fejezete van, és ebbe sorba került most egy újabb aktuális tétel. Az Egyesült Államokban üzemelő vízszolgáltató cégnél ezúttal a MyWater számlázási rendszer esett el.

Egy nagyon régi iromány szerint a dihidrogén-monoxid egy roppant veszélyes anyag, nem árt vigyázni vele ;-) Ha valaki esetleg nem ismerné a történet eredetét, belinkeltük az ezzel kapcsolatos akkori felhívást, amelyben támogató aláírásokat gyűjtöttek az azonnali betiltására.

Még akár azt is mondhatnánk, hogy "szerencsére" csak a számlázást kellett leállítani és nem magát a vízműveket. Az American Water egyébként 14 millió ember ivóvíz ellátását végzi, és a mostani kibertámadás miatt lekapcsolni kényszerültek a számlák kiállítását végző számítógépes rendszereiket.

A hivatalos közlemény úgy fogalmaz, hogy vizsgálják az incidens körülményeit, ezt azonban nem részletezték bővebben, így azt sem tudni, hogy konkrétan zsarolóvírusról van-e szó. Azt viszont leszögezték, nem találtak bizonyítékot arra, hogy valamely víz- vagy szennyvízellátó létesítményük biztonságos működése ezáltal veszélybe került volna.

A www.amwater.com weboldal mindenesetre a cikkünk írása idején pillanatnyilag elérhetetlennek bizonyult.

Az eredetileg még október 3-án észlelt támadásról azonnal értesítették hivatalosan a hatóságokat, és külsős kiberbiztonsági szakemberek bevonásával elkezdték az incidens alapos kivizsgálását.

Addig is, amíg ez a nyomozás zajlik, és a számítógépes számlázási rendszerek nem állnak ismét teljeskörűen rendelkezésre, a cég szóvivője azt ígérte, nem számítanak fel semmiféle késedelmi díjat az ügyfeleiknek.

Ha visszatekintünk a hasonló kaliberű támadásokra, akkor emlékezhetünk, hogy 2022-ben a South Staffordshire nevű brit vízszolgáltató céget érte ransomware támadás, 2023-ban pedig egy pennsylvaniai vízrendszer ellen történt atrocitás, ahol iráni elkövetők belematattak az ottani vezérlésbe

Azt sajnos nem lehet nem észrevenni, hogy a hasonló alap infrastrukturális létesítmények roppant vonzó célpontjai a ransomware támadásoknak, így bizonyos, hogy nem most hallottunk ilyen ijesztő incidensről utoljára.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása