Biztonságtudatos-e vagy?

2011. június 24. 13:00 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ezzel a nyakatekert, magyartalan de sokat használt fordulattal vezetjük fel az ESET legfrissebb felmérését, melyben olyan hétköznapi szokásokról érdeklődtek, mint például mikor változtattad meg a jelszavadat utóljára, vagy mikor állítgattad-ellenőrizted legutóbb az adatvédelmi beállításaidat a közösségi oldaladon - ha egyáltalán. Tornyosultak a strigulák a "soha" oszlop mellett.

Hogy Magyarországon mennyien vannak a digitálisan érettek és éretlenek, arról is lehet egyfajta képünk, ám ha nem csak azt nézzük, ki mit használ, hanem azt is, hogy azt mennyire biztonságos módon, biztonságtudatosan teszi, az bizonyára jóval kisebb tortaszeletet reprezentál. Az ESET amerikai felnőttek körében nemrég elvégzett kutatása szerint például a közösségi oldalakon jelszavukat soha nem változtatók aránya 33%, magyarán a felhasználók harmada egyszer megadja, aztán kalap-kabát és többet nem foglalkozik vele.

Ha a Facebook esetén rendszeresen változó biztonsági beállításokat nézzük, akkor legalább a beállítások és/vagy felhasználói szerződés változása esetén (esetleg ha valamilyen incidensről olvasunk) érdemes volna ezeket felülvizsgálni, módosítani, már az is több, mint a semmi.

Arra a kérdésre pedig, hogy észlelték-e már, hogy valaki jogosulatlanul érte el a közösségi oldalhoz tartozó accountjukat, 10% mondta, hogy már tapasztalt ilyet. Itt a biztos szavazók mellett nyilvánvalóan van valamilyen kisebb-nagyobb látens százalék is, amely nem is vette/veszi észre (időben), ha ilyesmi történik vele.

Amikor viszont azt nézzük, mitől tartanak leginkább a közösségi oldalakon, akkor az aggodalmak jól mutatják, hogy mindattól, amiért sokan a kisujjukat sem mozdítják: biztonság, privátszféra sérülése, hamis profilok és egyéb visszaélési lehetőségek. Az erős jelszóról és a megfelelő biztonsági kérdésről már mi is sokat papoltunk ehelyütt, és sokszor emlegettük elrettentő példaként a Sarah Palin esetet is.

Jótanácsként az erős, és viszonylagos rendszerességgel cserélt jelszó használatának fontosságát emelhetjük ki, ismeretlen nyitott wifin ne lépkedjünk be semmilyen fiókunkba, tájékozódjunk a neten vagy barátainktól a biztonságos és privátszférát védő beállítási lehetőségekről, programokról, technikákról, valamint érdemes rendet tartani az ismerősök kezelésében is. Ez nem strigula bajnokság, vagy póker játszma, kinek nagyobb vagy kinek van több, csak valódi ismerősöket jelöljünk be, illetve igazoljunk vissza.

Ha a "segíts magadon, Isten is megsegít" mondást vesszük alapul, akkor ezt ebben a kontextusban értelmezve nem baj, ha nem mindenki számítógép guru vagy adatvédelmi non plus ultra, de azért alapszinten előbb mindenki tegyen meg minden tőle telhetőt sajátmagért, és aztán adott esetben ne féljen szakértő segítséget sem kérni a környezetéből, ha úgy érzi, olyan helyzetbe került, amit nem tud egyedül kezelni.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.26. 23:43:44

Be kell állítani, hogy 3 havonta kötelező legyen és akkor máris lehet újrarajzolni a grafikonokat. ;)

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2011.06.27. 18:21:33

Szerintem azzal egyaltalan nincs semmi gond onmagaban hogy valaki kitalal egy viszonylag eros jelszot (mondjuk kis/nagy/+szám de nem extra karakterekkel) és ugy hagyja. Miert kellene változtatgatni állandóan?
Azzal van a baj amikor valaki minden szar appot feltesz vagy a gépére, vagy a facebook accountjára, meg mindenhova rákattint, aztan azok meg szépen kiadják kitudjahová az adatokat.

ps.
Két számítógépes rendszergazda beszélget:
- Te, hogy lehetsz olyan hülye, hogy a kutyád nevét adod meg jelszónak?
- Miért, mi a bajod azzal, hogy wfK41a2s?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.04. 10:53:03

@NViktor: Az a gond, hogy ha sokáig próbálják feltörni, akkor sikerülni fog nekik. Ha legalább 14 karakter és van benne kis/nagybetű, szám és írásjel is, akkor 3 hónap alatt nem nagyon fogják feltörni. De 2 év alatt akár sikerülhet is.

Ha tovább nehezíted a dolgot, hogy a user neved is hasonló nehézségű, akkor duplán nehezítesz... :)
süti beállítások módosítása