Biztonságosabb lehet a Facebook

2012. február 03. 15:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Mint az közismert, tőzsdére ment a Facebook, és a vállalkozás további sikeres fejlődése elég valószínű. Ám az elsődleges nyilvános forgalomba hozatali lépésnek az üzleti vonatkozásokon túl is lehetnek egyéb, a biztonságot is nagyban érintő pozitív hozadékai. Legalábbis reméljük, hogy lesznek ilyenek.

Nincs nap, vagy hét, hogy valamilyen adathalász, kártevő terjesztő, dakota lájkgyűjtő vagy éppen clickjacking akció ne zajlana a Facebook oldalain. Az persze evidencia, hogy kell a felhasználók óvatossága, meg egy idő után a kártevők, illetve a kártékony oldalak URL-jei (ha nem fast fluxos) bekerülnek az adatbázisba, illetve a linkek feketelistájára, ám az igazi megoldás kétségtelenül az lenne, ha nem 800 millió felhasználó szöszmötölne egyesével a saját számítógépén a kártékony kódok elűzésével, hanem maga a Facebook rántaná össze magát, és hatékonyabban szűrne központilag, gyorsabban lépne a szükséges visszaélések alkalmával.

Erre nyílhat most komoly esély, mert a tőzsdére lépés alkalmával nyilatkozatot kellett tenni a kockázatokról is, és ezek között található többek közt a következő, 23-as nevű rész is:

"Computer malware, viruses, and computer hacking and phishing attacks have become more prevalent in our industry, have occurred on our systems in the past, and may occur on our systems in the future ... As a result of spamming activities, our users may use Facebook less or stop using our products altogether."

Ebből ugye világosan látszik, az üzemeltetők nagyon is tisztában vannak a veszélyekkel, legyen az csalás, visszaélés, vírustámadás, játékokkal kapcsolatos pénzügyi visszaélés vagy a magánélettel, a privát szféra védelmével kapcsolatos kérdés. Nos ebben lehet jó hír, hogy a tőzsdére való bevezetés egyúttal olyan kötelezettségekkel is jár, mint például időszakos jelentések benyújtása vagy a biztonsági incidensek kötelező nyilvánosságra hozatala.

Erre eddig a Facebook, mint magáncég korábban semmi ilyesmire nem volt kötelezve. Nyilvánvalóan a korábbi FTC döntés mellett a felügyelet is igyekszik majd megfelelő nyomást gyakorolni, hogy a magánszféra védelme kifogástalanul megvalósuljon, és a Facebook biztonságosabb legyen - kérdés, hogy ezt most egyszer teszi-e meg, vagy a jövőben folyamatosan.

Mindenesetre Graham Clueley - aki korábban már számos kritikát megfogalmazott, és a tucatnyi biztonsággal kapcsolatos  anomáliára, hiányosságra hívta fel a figyelmet - azt reméli, hogy a közvélemény és a felügyelet fokozott figyelme, ellenőrzése előnyös változásokat fog eredményezni a Facebook biztonságában. Meglátjuk, valóban így lesz-e, addig is a blog nevében kívánjuk, hogy ebben a kérdésben maximálisan igaza legyen.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától · http://ideologiak.blog.hu/ 2012.02.03. 20:57:10

Amíg lesz elég hülye, amíg nem lesz elég jó a szövegelemző/stb. technológia *minden* nagyobb nyelven, amíg nem lesz elég humán erőforrás az összes link ellenőrzésére 5-10 percen belül, addig lesz spam, lájkgyűjtés és clickjacking is. Namármost, hülye mindig is lesz. A szövegelemző sz'tem ilyen magas szinten nem lesz, mert ez már az intelligencia határa, hogy spam vagy sem. Humán erőforrás meg végképp nem, több millió ember kéne. Ergo spam is lesz. Ilyen egyszerű ez, akármit is mond a facebook.
süti beállítások módosítása