R.I.P. Hannah Montana

2013. szeptember 04. 12:57 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Vajon mi lehet a közös az ezt a karaktert korábban megformáló Miley Cyrus színésznőben, Eminem-ben (polgári nevén Marshall Bruce Mathers) és Johnny Depp-ben? Kiderül minden a hajtás után...

És akkor Bud Spencert, Fidel Castrot vagy Chuck Norrist még nem is soroltuk fel az imént. Az nyert, akinek a "Notórius meghaló" című posztunk ugrott be azonnal. Ugyanis a kártevőterjesztők folyamatosan igyekeznek nem csak az aktuális évfordulókat, természeti katasztrófákat, királyi esküvőket, közelgő ünnepeket meglovagolni, és a szenzációhajhász valós hírekbe kártékony linkeket ágyazni, hanem saját maguk is találnak ki hatásvadász hamis híreket. Itt persze csupa olyanra kell gondolni, amire várhatóan sokan fognak kattintani, vagyis hát ez a kamu halálhír a közös a leadben felsorolt hírességekben.

Egy frissen terjedő Facebookos átverés szerint ugyanis a hollywoodi híresség véget vetett az életének, és a stressz miatt állítólag felakasztotta volna magát. Hagyott egy video üzenetet is a rajongóknak, amit a kattintás után lehet megnézni (na persze ;-). A hír persze ugyanúgy nem igaz, mint ahogy Johnny Depp sem hunyt el 2010-ben autóbalesetben Franciaországban. Szóval nem érdemes megnyitni, ám ha valaki erre vagy hasonlóra mégis rákattintott, célszerű utána ellenőrizni a Facebook alatt engedélyezett appok listáját, és szükség esetén kigyomlálni, törölni közülük a kéretlen, szükségtelen elemeket.

Kicsit bizarr egy ilyen fiatal, 1992-ben született híresség hamis halálhírét kelteni, ami persze elvben előfordulhat, hiszen emlékezzünk csak Amy Winehouse esetére, nem végelgyengülésben hunyt el. Ám ami az ilyen hamis halálhírnél még szintén előforduló trükk, ha egy az élők sorából valóban eltávozott hírességnek a haláláról állítólagos videót ajánlgatnak. Ezt a fajta kíváncsiságot jól kihasználták például Osama Bin Laden vagy Khadhafi esetében. Zárásképpen elmondhatjuk, a hírek világában is élni kellene valamiféle egészséges kontrollnak, gyanakvásnak, kiben és milyen portálokban, forrásokban bízhatunk, ha pedig valami meghökkentővel találkozunk, minimum ellenőrizzük le párhuzamosan máshol is. Mindenesetre talán annak is eljön majd egyszer az ideje, hogy a kéretlen spamet, vagy egy Facebook bejegyzést senki nem tekinti érdemi mértékadó hírforrásnak, és nem kattint reflexszerűen gondolkodás nélkül az ilyenekre.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása