Hogyan NEM nyerünk majd iPhone 6-ot?

2014. augusztus 04. 09:57 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Bár az iPhone 6 hivatalos megjelenésének időpontja kicsit még odébb van - ez állítólag 2014. október 14. lesz majd - addig is a felfokozott várakozás és az ingyen nyeremények iránti gyermekien naiv, olthatatlan vágyakozás kielégítésére máris megjelentek az ilyen témájú hiánypótló átverések a Facebook oldalán.

Ha valaki ingyen kaphat valamit, mániákusan hinni akar benne, hogy ez igaz, legyen az Bill Gates ingyen lottó keretében elosztogatott vagyonkája, ingyen Rolling Stones koncert belépőjegy, örökös nélkül elhunyt gazdag afrikai állítólagos rokon vagy éppen egy potom 1000 dolláros Victoria's Secret ajándékutalvány. Ilyenkor az agyak hátramenetbe kapcsolnak, és a lehetetlen is sokak számára hihetővé válik. Hátha, talán most és mi van ha tényleg. Pedig ahogy sem ingyen ebéd, sem pedig a korábban keringő legendák szerinti ingyen nyerhető iPhone 5 nem létezik, úgy ez a mostani ingyen iPhone 6 is sokak bánatára sajnos ordas nagy kamu.

Nézzük akkor ezek után a mostani részleteket. Ingyen, azaz egy lájk segítségével nyerhető iPhone 6, ugyanis állítólag egy nagyobb mennyiséget ajánlottak, amit majd augusztus 31-én fognak a lájkolók között kiosztani, na persze tök hihető a történet. A teendő ugyanis semmi más, mint 1. lájkolni, 2. beírni, milyen színűt szeretnénk, és 3. megosztani a falunkon. Aki pedig ezek után még kattint is rá, az biztos, hogy a fent emlegetett posztokat nem olvasta. A szivárvány minden színében pompázó ajánlat egyébként sem ismeretlen elem a rutinos olvasóknak, hiszen például a színes Facebook oldal is hasonló szemkápráztató trükkel próbálja átverni a felhasználókat körülbelül negyedévente. Szóval az állítólagos nyeréshez nem kell más, osszuk meg és nyerjünk.

Valószínűleg nem olvashatta a csalás készítője Prékopa András: Valószínűségszámítás című alapkönyvét, mert az ingyen, azaz egy lájk segítségével nyerhető iPhone 6 esélyeinél rögtön ezt írja: "1 like = 99.9% to Win". Ilyen esélyű játék nem létezik, mert a szervező azonnal csődbe menne. De ha valaki veszi a fáradtságot, és eltűnődik-számolgat, eleve képtelenség, hogy ha csak 500 darab iPhone 6-ost adnak ingyen, akkor hogyan lehetne 28,807 lájkoló esetében is 99.9% esély a nyerésre. Még ha nem is nőne tovább ezek száma - ami valószínűtlen egy ilyen remekbe szabott és megbízható ajánlatnál ;-) - már akkor is biztosan marad 28,307 csalódott iPhontalan kuncsaft.

De ha már számolunk, elhiszi valaki, hogy 500 darab szorozva kb. 200 ezer azaz cirka 100 millió forintot csak úgy a vakvilágba elosztogat manapság valaki? Ez egyáltalán nem tűnik életszerűnek. Emellett utána néztünk, és időközben látszólag számtalan "winiphone6.com" és hasonló hangzású domain tömkelegét foglalták már le a trükkös csalók.

Összegzésül, nézzünk szembe a jéghideg rögvalósággal, és mindig gondolkodjunk józanul, még akkor is, ha valamilyen extrém kedvező ajánlatot látunk. Nem, még mindig nincsen ingyen ebéd, ahogy erről már sokszor és sokat beszéltünk korábban. Ahogyan sajnos ingyen iPhone 6 sem várható belátható időn belül egyetlen megosztásért cserébe. Nem véletlenül szerepel az iPhone-ok árcéduláin 200 ezer feletti ár, hiszen senki nem vásárolna ilyet ennyi pénzért, ha közben meg über primitív lájkolgatásért ingyen is meg lehetne kapni. Welcome back to Reality!

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása