9 éves a blog :-)

2016. szeptember 20. 13:18 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy apró mérföldkőhöz érkeztünk, éppen kilenc esztendővel ezelőtt, 2007. szeptember 17-én született meg a Beköszöntő, és indult el az antivírus blog, amely a mottó szerint ezt tűzte ki céljául: "A Vírusok Varázslatos Világa, azaz érdekességek, esetek, hírek, részletek, képek, vélemények a hazai és külföldi vírustámadásokról, számítógépeink biztonságáról."

A maival együtt 1320 poszt készült, a később, 2009-ben beindult Twitter csatornán pedig 17 ezer fölötti csiripelést zajkeltettünk a virtuális közegben az évek során. Mi történt a kilenc év alatt, honnan indultunk, merre tartunk?

A vírusirtó ma már rengeteget változott, alapfelszereltségnek számít elsősorban a Window platformon, de láthatóan minden más operációs rendszer is elszenvedett már annyi PoC és nem PoC (Proof of Concept) támadást, hogy egyenesen kimondhatjuk: no platform is safe, mindenütt védekezni kell.

Másfelől ahogy a támadások is fejlettebbek lettek, a védelmi programok is változáson számos mentek keresztül. A vírusvédelmi ipar szereplői folyamatosan fejlesztenek, és a régi klasszikus szignatúra alapú detektáláson felül  mindannyian kiegészítették már az eszköztárukat a viselkedésalapú, proaktív, heurisztikus, felhőalapú reputációs valamint egyéb korszerű és komplex észlelési módszerekkel.

Több jelentős szereplő már bejelentette a vírusirtó programba integrált zsarolóvírusok elleni modulját is, várhatóan ezek az új verziók is hamarosan nagyban segíthetik majd a felhasználók életét.

És persze ne feledjük, a támadások száma, automatizáltsága, testreszabottsága nagyságrendekkel emelkedett az idők során. Semmi sem állandó, csak a változás maga - állítja a bölcs mondás, és ezzel nem tudunk vitába szállni.

Remélhetőleg a felhasználói hozzáállás is javulófélben van, hogy csak egyetlen területet kiragadjunk: például a zsaroló vírusok miatt adatvesztések biztosan felhívták a figyelmet a korábban elhanyagolt területnek számító rendszeres mentés fontosságára.

Bízunk benne, hogy az incidensekről történő beszámolók, a fejlesztésekről, védelmi megoldásokról való értekezeséseink, havi víruslistáink, és sok esetben konkrét tanácsaink, tippjeink is talán hozzájárultak ahhoz, hogy ez a küldetés előrehaladjon, és mindenki, aki számítógéppek, internettel, okoskütyükkel kapcsolatba kerül, egyre magabiztosabban, biztonságtudatosabban használja ezeket az eszközeket.

Aki esetleg a régebbi bejegyzéseink között szeretne egyszerűen keresgélni, annak az évkönyvekbe rendezett archívumot ajánljuk a lenti linkeken. Jövőre pedig jön a kerek évforduló. Jó olvasgatást kívánunk!

http://webwell.hu/pdf/antivirusblog_2015.pdf
http://webwell.hu/pdf/antivirusblog_2014.pdf
http://webwell.hu/pdf/antivirusblog_2013.pdf
http://webwell.hu/pdf/antivirusblog_2012.pdf
http://webwell.hu/pdf/antivirusblog_2011.pdf
http://webwell.hu/pdf/antivirusblog_2010.pdf
http://webwell.hu/pdf/antivirusblog_2009.pdf
http://webwell.hu/pdf/antivirusblog_2008.pdf
http://webwell.hu/pdf/antivirusblog_2007.pdf

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündér 23 (törölt) 2016.09.20. 13:55:55

Boldog évfordulót, kívánom még legalább háromszor ennyit!

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2016.10.07. 09:10:36

Kedves Mindenki :-)

"Nincs hasznosabb, mint felismerni, hogy tévedtünk."

(Joseph Joubert)

Szóval éles szemű és figyelmes olvasóink jelezték, hogy tévedtünk: a blog "csak" 9 éves. Utánaszámolva újra a blog 2007. szeptemberétől valóban kilenc éve indult el.

Valószínűleg az tévesztett meg, hogy minden év végén csinálok egy nagy PDF-et a teljes évi posztokból (hogy könnyen tudjak keresni a régi cikkekben) és így a 2007-es töredék év is egy külön fájl, számolva pedig egy év lett.

Jó, hogy van aki figyel, és köszönöm az észrevételt :-)

Ami jó hír lehet, hogy jövő szeptenberben ismét 10 éves lesz majd a blog :-)

Na szóval, mégegyszer mélységes elnézést kérek a hibáért :-(
süti beállítások módosítása