Bezzeg régen minden jobb volt?

2021. szeptember 14. 07:43 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Semmi sem állandó, csak a változás maga - szól Hérakleitosz idézete, aki vajmi keveset sejthetett arról, hogy itt és most milyen kontextusban fogjuk őt idecitálni. Volt már korábban egy olyan markáns céges üzenet az Apple részéről, amit érdemes volt a Wayback Machine internetes archívumából előkeresve szembeállítani az éppen aktuális állapottal. Ezúttal megint valami nagyon hasonló megváltozásos esetnek lehetünk a tanúi.

Az emlegetett korábbi marketingüzenet az volt, amikor az Apple honlapján eredetileg szereplő "It doesn’t get PC viruses. A Mac isn’t susceptible to the thousands of viruses plaguing Windows-based computers. That’s thanks to built-in defenses in Mac OS X that keep you safe, without any work on your part." üzenet átváltozott "It’s built to be safe. Built-in defenses in OS X keep you safe from unknowingly downloading malicious software on your Mac." megmondásra. Vagyis az "Itt nincsenek vírusok" helyett "A rendszert úgy alakították ki, hogy az biztonságos legyen." lett az új szlogen.

Az ok pedig az volt, hogy a korábbi ritka esetek után egy kritikus Java sebezhetőséget széleskörben kihasználó kártevő 2012-ben mintegy 600 ezer OSX gépet megfertőzve kártékony botnet hálózatot tudott létrehozni.

A mostani eset is egy hasonló akkor és most párhuzamra épül, ahol a svájci titkosított ProtonMail üzemeltetők eredeti "By default, we do not keep any IP logs which can be linked to your anonymous email account. Your privacy comes first." üzenetét váltotta le a "ProtonMail is email that respects privacy and puts people (not advertisers) first. Your data belongs to you, and our encryption ensures that." Magyarán a "Nem tároljuk el az ön IP címét" helyett lett a "A ProtonMail tiszteletben tartja a magánélet védelmét, és az embereket helyezi előtérbe, nem a hirdetőket."

Mindez igazából azt jelzi, hogy a TheRegister értesülése szerint a Proton jogilag kötelező érvényű végzést kaphatott a Svájci Szövetségi Igazságügyi Minisztériumtól, aminek állítólag ellenvetés vagy fellebbezés nélkül kötelessége volt eleget tennie.

Tehát nem igaz, hogy nem őrzik meg az IP címeket, legalábbis mostantól már biztos nem, és ezek indokolt esetben kiadhatók.

Emlékezetes, hogy a jelenleg 50+ millió felhasználóval rendelkező titkosított levelezést biztosító cég egy évvel azután indult, hogy Edward Snowden megtette a nagy hatású kiszivárogtatását, amiből többek közt az is kiderült, hogy a titkosszolgálatok minden korábbi elképzelést felülmúlóan tömegesen hozzáfértek mindenfajta elektronikus kommunikációnkhoz.

A titkosított levélküldési rendszernek hirdetett ProtonMail szolgáltatás mindenesetre most változott, de legalább nem megszűnt, mint korábban a Lavabit vagy lemeztitkosítást fejlesztő TrueCrypt.

Igaz, az is megjelent vele kapcsolatban, hogy a ProtonMail állítólag kapcsolatban állt/áll a CIA-vel, és hátsóajtót biztosít a számukra, erről többek közt Bruce Schneier is írt a blogjában.

Egyébként ha furcsaságokat keresgélünk a titkosítás világában, számtalan érdekes történést találhatunk. Amikor 2013-ban kiderült, hogy az RSA - ami ugyebár titkosítási termékeket fejleszt - az NSA kérésére szándékosan gyengített a titkosításon, és 10 millió dollárért egy jóval gyengébb, azaz könnyebben feltörhető véletlenszám-generátort tettek a BSAFE biztonsági eszköztárába, akkor a szakma látványosan felháborodott.

Ezt például Mikko Hypponen is élesen kritizálta, a Twitteren kijelentette, hogy "az egész iparág nevében szégyelli magát". Sőt később emiatt a 2013-as RSA konferencián való előadói szereplését is lemondta.

A friss esetek közt válogatva pedig az volt egy izgalmas sztori, amikor idén kiderült, hogy a bűnözők által széles körben használt ANOM elnevezésű titkosított üzenetküldést biztosító alkalmazást valójában az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) fejlesztette és üzemeltette két éven át.

A fedett művelet során több, mint 800 gyanúsított letartóztatására került sor, köztük maffiózók, kábítószer kereskedők és egyéb bűnözői csoportok buktak le a lehallgatott kommunikáció következtében.

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.09.15. 15:38:25

Illik embernek nézni azt is, aki nem olvas angolul, és ha már angol idézeteket használok, akkor le is fordítom azokat. Megtehetném helyetted, de inkább meghagyom a teret a javításra, úgy lenne az igazi.

eplethy 2021.09.16. 12:15:52

@Androsz: Nem nem! Nem lefordítjuk az internetet, hanem megtanulunk angolul! Ők is emberek ettől még, nem értem ez hogy jön ide.

eplethy 2021.09.16. 12:17:03

Ráadásul nem szöveget, képet kéne fordítani??? Hagyjuk már...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.09.16. 15:40:25

@eplethy: Te ne életcélt adj az embereknek, ne hosszútávú programot tervezz nekik, hanem érthető olvasnivalót. Az nem értelmes hozzáállás, hogy mindenki tanuljon meg angolul, aztán majd visszajöhet, elolvasni a te izgalmas posztodat. Most nem mindenki beszél angolul azok közül, aki idetéved téged elolvasni, és a viselkedésed, a hozzáállásod kicsit gyerekes felvágásnak tűnik, hogy te milyen ügyesen olvasol már angolul, a magyar fordítása már nem is szükséges. A posztot nem magadnak írod. Vagy ha mégis, akkor ez rólad mesél.

Nem a képeket kellene lefordítanod, hanem azokat az angol idézeteket, amelyeket bevettél a szövegbe. Mondtam: illik lefordítani. Vagy törődsz az udvariassággal, vagy nem, engem nem érdekel tovább.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2021.09.17. 11:35:38

@Androsz: Szia. Beszúrtam a fordításokat, amiket javasoltál.
süti beállítások módosítása