A távolságot mint üveggolyót nem kapod meg

2024. szeptember 03. 13:49 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Hogy mennyire sebezhető a modern technológia, arról nemrégiben kaphattunk egy tanító jellegű ízelítő leckét, a történelembe Crowdstrike incidensként bevonuló többnapos leállás során. Ezúttal a Seattle Airport kapott be egy kibertámadást, és a zsarolóvírussal megfertőződött kórházakhoz hasonlóan itt is napokig csak "kézműves" megoldásokkal lehetett kezelni a kialakult szituációt.

A megtámadott kórházakban sokszor láthattuk már, mennyire fejre állt számítógépes hálózat nélkül az élet: kezelések és műtétek maradtak el, betegeket kellett másik intézménybe átirányítani, illetve átszállítani, az online betegfelvétel és leletkiadás hiányában maradt a kőkorszaki telefon, fax, a ceruza és papír, kartonozás, valamint internet helyett a személyes ügyintézés akár több száz kilométerről.

Járulékos kárként később azzal is sokan szembesülhettek, hogy az adminisztráció teljes leállása miatt a társadalombiztosítási elszámolás rendszere is megakadt, ami mind a betegek betegállományba vételénél, mind az orvosok elszámolt munkaóráinál gondot, késedelmet, illetve papíralapú elszámolásokat és fizikai postázásokat okozott.

Az emlegetett Crowdstrike frissítés problémája miatt idén júliusban 8.5 millió Windows eszköz fagyott le, és ezzel olyan sosem látott világméretű szolgáltatás leállás következett be, melyben repterek, bankok, tévéadók, közlekedési terület, egészségügyi szektor, tőzsdék bénultak meg.

A leállás okozta kár mértéket az első számítások 10 milliárd dollárra becsülték.

Ezúttal nem globális, "csak" lokális informatikai incidens történt a Seattle repülőtéren, de az utazók és ott dolgozók életét mindez alaposan megkeserítette. Augusztus 24-én egy közelebbről nem nevesített kibertámadás miatt rendszerleállások következtek be, és emiatt nem működött a reptér hivatalos weboldala, a helyi wifi és e-mail szolgáltatás megszűnt.

Az elektronikus tájékoztató kijelzők sötétek maradtak, az utasoknak pedig a légitársaságok alkalmazásain keresztül lehetett kezelni a beszállókártyájukat és a poggyászfeladást, illetve ezek hiányában kézzel kellett 8 ezer poggyász esetében címkézni, beszállókártyákat kézzel írogatni.

Nagyjából egy hét telt el, mire az ünnepi hétvége után részlegesen sikerült helyreállítani egyes szolgáltatásokat, és megszűntek a hosszas sorban állások a Seattle-Tacoma Nemzetközi Repülőtéren.

A korábbi kaotikus viszonyok miatt az előző napokban ajánlatos volt minimum 3 órával korábban kiérkezni.

Ám a kibertámadás okáról és részleteiről azóta sem közöltek bővebb információkat.

Azt viszont a repülőtér illetékesei kihangsúlyozták, hogy a központi légi irányítási és más biztonsági műveleteket állítólag nem érintett a számítógépes kimaradás, és a támadás miatt elmondásuk szerint viszonylag kevés járat törlés és késés következett be.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása