Megöllek - szólt a teniszezőnő

2009. szeptember 15. 20:15 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egyre intenzívebb eszközökkel próbálják becserkészni azokat a Windows felhasználókat, akik semmilyen védelemmel nem rendelkeznek. Elmúltak azok az idők, mikor türelmesen kivárták a következő földrengést, Karácsonyt vagy Valentin napot. A szerénység a lagymatagok virtusa, talán ezt a szlogent tűzték a zászlójukra a kártevőterjesztők, és heveny izgalmi állapotban akcióba lendültek.

A fertőzött banner hirdetések eddig is előfordultak már, most viszont egy nagyobb weboldalt sikerült becserkészniük ezzel a módszerrel, egészen pontosan a New York Times magazint. Akik itt óvatlanul kattintgattak a reklámokra antivírus nélküli gépükkel, könnyen beleeshettek a megtévesztésen alapuló csalásba: nem létező fertőzésre figyelmeztető ál vírusirtó programot töltöttek le, amely pénzt zsarol ki az állítólagos "igazi", irtás is végző változatért. A NYT weboldalán szereplő kártevő a virustotalos ellenőrzés szerint egy Win32/Kryptik változat volt, amit a "nagyok" szépen csipőből hárítottak.

Nem volt szebb napjuk azoknak sem, akik a Google segítségével keresgéltek bővebb információkat Serena Williams vonalbírós afférjával kapcsolatban, mert a találatok között a Symantec észlelése szerint megint csak a hamis antivírut terjesztő oldalak jeleskedtek. A keresőoptimalizációval odaterelt oldalak akkor bukkantak fel, ha például a "Serena Williams Outburst" szavakat gépelte be valaki.

Tucatjával jelentek/jelennek meg a videót igérő oldalak, amik vagy hamis kodeket akarnak letölteni, vagy jön a szokásos rogue antivirus próbálkozás. A cipőt a cipőboltból elv alapján azt már nem is akarjuk mondani, hogy holmi kétes keresési eredmények helyett :-) a naprakész sport hírekért inkább a Sport Gézát kell előfizetni ;-)

Azt hiszem ezekután illő lenne már levonni a Windows rendszerek használóinak azt a tanulságot, hogy bármilyen legális gyártó valamilyen valódi antivírusát telepítsenek már fel végre a gépükre, mert így járhatnak, sőt mert a végén még kiszórhatja őket az internetszolgáltató is.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2009.09.16. 23:48:14

Jogos. Csakis ismert gyártó "tűzben edzett" termékét szabad használni.

ardeacinerea · http://www.pallas70.hu/osszetett-kepzesek.php 2009.09.22. 12:09:42

Ennyi naív embert. Nálunk NOD van és kiegészítő tisztíó progik, amiket csak a tesóm ismer. Az azonban alap, hogy össze- vissza reklámokra nem klikkelünk.
süti beállítások módosítása