Schumacher hamis halálhíre az új átverés

2014. június 25. 10:32 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Épp a tegnapi napon derült ki, hogy ismeretlen elkövetők ellopták Michael Schumacher orvosi kartonját és az adatokat pénzért árulják az interneten. Most pedig itt a formula egyes pilóta halálhíréről szóló Facebook üzenet, ami természetesen nem igaz, célja a naiv látogatók kattintása utáni pénzkereset.

Hamis halálhíres posztokért az antivírus blognak sosem kellett a szomszédba mennie, hiszen volt már itt Chuck Norrisról szóló poszt, meghalt nálunk Hannah Montana alias Miley Cyrus, "történt" Johnny Depp-es autó baleset, de szerepelt már ebben a kontextusban a volt kubai államfő Fidel Castro, vagy éppenséggel a zenész Eminem is.

A mostani üzenet a hamis halálhírrel egy látszólag egy videót is tartalmazó üzenettel érkezik az alábbi szöveggel: "{R.I.P } F1 Star Michael Schumacher dead after come out from COMA few seconds ago. miss you champ!". Vagyis magyarul azt írják, hogy a kómából nemrég feléledt F1 versenyző épp az imént hunyt el, és mindenkinek hiányozni fog a híres bajnok. Sajnos az átverést sokan már alapból is továbbosztják, ha pedig valaki a videónak látszó linkre kattint, akkor egy olyan külső weboldalra kerül, amely a rapidstockprofit domainre mutat, bár kinézetében igyekszik a Facebookos kinézetet másolni.

Akik olvasták a hamis kodekes történeteinket vagy hallottak az indiánok a Facebookon esetről, azok nem lepődnek meg, hogy helyette azt az üzenetet kapjuk, miszerint a "Restricted Breaking News" videó megtekintése előtt meg kellene osztanunk ezt a Facebookon, csak akkor nézhetjük meg. Ha előre lájk vagy előre megosztás kell egy állítólag érdekes videó megtekintéséhez, legyen "aha" élményünk, hogy átverés az egész, és ne kattintsunk.

Sajnálatos, hogy sokan ennyire nincsenek tekintettel az F1 pilóta hozzátartozóira - akik aggódtak és szenvedtek már éppen eleget ezzel a balesettel kapcsolatosan - és mások baján, nyomorúságán igyekeznek ilyen szánalmas kattintásvadász módszerekkel pénzt keresni.

Mivel ez az erősen ízléstelen, ám mégis rendszeresen visszatérő téma sajnos sokszor előbukkan, ezért mostantól minden hasonló posztot a "Kártékony antivirus linkek - villám őrjárat" sorozatunkhoz híven itt is egy jól bevált univerzális sablon okosság formulával fogunk zárni: "Tanulságnak annyit leszűrhetünk az esetből, hogy ilyesmire ne kattintson senki. Megbízható halálhíreket pedig továbbra sem a kéretlen Facebook üzenetek közt kell keresgélni."

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása