Szép új világ - vegyék, vigyék

2008. január 03. 16:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az Aldous Huxley-tól kölcsönvett cím korántsem a véletlen műve: kicsit elméláztunk azon, hogy merre is halad ez a számítógépes világ. Abba még muszáj valahogy beletörődni, hogy hová és hogyan fejlődnek a kártevők: hiszen sokszor kész helyzet elé állítanak minket. A válaszlépések, a fejlesztés, a választott biztonság viszont rajtunk múlik, és abban jó lenne a helyes irányt legalább körvonalakban kirajzolódva szimpatikusnak látni.



Az hogy a "Ne kattints fiacskám gyanús email mellékletre" típusú figyelmeztetés kissé már elavult, érezzük. Illetve nem is csak erről van szó, inkább talán az a lényeg, hogy emellett jöhet a kártevő már URL link formájában csevegő üzenetben, szerepelhet fertőzött vagy eltérített weboldalakon, sőt blogbejegyzésekben is - a repertoár széles.

A december egyik slágere volt a fürdőruhás lányokkal ékesített mikulásos képernyővédő, jár a plusz pont a rosszfiúk csapatának - ötletekért nem kell a szomszédba menniük. Ami apró érdekesség, mosolyogni való, az most megmutatjuk két különböző gyártó:
az F-Secure weblogjában



és Symantec weboldalán:



Akár a régi Füles újságot is idézheténk: fedezzen fel EGY különbséget a két kép között :-) Emitt láthatólag éberen őrködnek erkölcseink felett!

Visszatérve a vizionalizált jövőképre, olvasom magyarul, olvasom angolul, de valahogy akkor sem lesz szimpatikus, inkább nagytesósnak érzem a dolgot a magam paranoid kis agyával: ki akarja, hogy a dokumentumairól másolat készüljön, maradjon, őrződjön, gyűjtenek így is épp elég adatot rólam.



Írtam már egy helyen, hogy hőőő, meg hajrá a Google, és minden ilyesmi, de azért a cégem összes dokumentumát mégsem tenném önként és dalolva az online irodájukba. Igaz valamelyest szépít a dolgon a beépített AES (Advanced Encryption Standard ) titkosítási lehetőség. Persze ez is egy üzleti modell: a termék megvásárlása után 6 hónapig ingyenes az online mentés, utána viszont már évente 30 dollárért kell/lehet hosszabbítanunk. Szóval - bár különben le a kalappal a SanDisk előtt - nekem ez az online irány valahogy kevésbbé tetszik, de biztos lesz olyan, akinek ez majd bejön.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása