Hazudj, ha tudsz

2009. október 27. 16:51 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az eredeti sorozat címe a Lie to me!, és talán nem tévedünk túl nagyot, ha úgy vélelmezzük, a hamis vírusirtókat készítő cégek nem pusztán amiatt végzik eléggé el nem ítélhető áldásos tevékenységüket, mert szolgalelkűen csak ezt az utasítást hajtják végre. Egy friss kéretlen spam kapcsán még Dr. Cal Lightmannek sem kell lennünk, hogy kiszúrjunk pár hamis állítást.

Az embernek vannak bogarai, rigolyái, és kedvenc történetei, amikre egy idő után olyan sokszor hivatkozik, hogy végül azt mondja: ez olyan jó, hogy mától kezdve én mondtam ;-) Többször is idézve lett már az, amikor főhősünk 2007-ben gondolt egyet, és a nagy semmit becsomagolva elküldte a letöltési oldalakra. A nagy semmi esetünkben egyetlen szövegfájlt jelentett, EXE-re átnevezve. Ebben a szerző nagyjából ezt írta: "Ez a program egyáltalán nem csinál semmit. Sőt, még csak nem is fut. Azért készítettem, hogy kísérletezzek, vajon hány díjat nyer majd a shareware oldalakon. Az eredményt a www.successfulsoftware.com weboldalon teszem közzé." Mégis, íme a pár hónap alatt elért díjtáblázat, amiket a különböző letöltő oldalak szerkesztői adományoztak neki. Volt, amelyik még külön e-mailben is gratulált, hogy "Great job!" :-D

Így vesztettük hát el idővel a plecsnikbe vetett bizalmunk egy részét, és mai történetünkben is keletkezik hasonló tanulság, bár egész arzenált láthatunk ezekből. Nem mindegy, melyik weboldalon látjuk azt a plecsnit, különösen, ha a domaint előtte két héttel regisztrálták.

(Persze van ez a Brezsnyev effektus, hogy a kitüntetéseket mindig azok kapják, akiknek már van, és az a nagy kérdés, hogyan kapták meg a legelsőt? Mindemellett maga az áruház nem is ezen az egy kőbevésett központi címen, hanem mindig más URL-en érhető el, mint a hamis gyógyszereket árusító helyek.) A most beesett spam magyarul köszöni ugyan a "Helló"-t, de egy semmitmondó hotmailes címről érkezett, magára valamit is adó marketinges üzletember ilyet nem tesz. Persze az is igaz, ha a kéretlenül érkező levelet face to face a kaduo-ról írná, akkor is a kukánkban landolna. "Jó hír gyorsan. talán a helyszín www.kaduo-88.com. adok nektek néhány hasznos információt, amit most már nagyon szeretné birtokolni, nagyszer? felszerelés"

A szerzők láthatóan translate.google függőségében szenvednek, ezért vélhetően minden náció megkapta már az adagját a kéretlen reklámjukból. Néhány helyen már fent is ülnek a spamfilter feketelistáján, nem ügy. Inkább érdekes lehet a csalás-megtévesztés gátlástalansága, amit a "McAfee SECURE" és a "Verisign" logóval szeretnének elhitetni.

Ha próbaképpen belépnénk, vagy regisztrálnánk, nyoma sincs a megbízható hitelesítésnek, tanusítványnak, https-nek. Körülbelül az az eset, amikor "parasztvakításnak" a favicon.ico helyére betesznek egy lakat képet, és akinek ez elég a tiszta, száraz, SSL érzéshez, azt már sikeresen be is tudják csapni.

Szóval ne legyünk egybites plecsni fetisiszták, kezeljük értékén az információkat, nem csak az számít mit mondanak, hanem az is, ki mondja. Kételkedem, tehát vagyok - a mai világban nem lehet más a jelige, el kell fogadni. Nem akarjuk profanizálni a dolgot, hogy aki itt vásárol, az sikeres ember nem lehet. Ezért nyissunk hát lovagiasan egy esélyt, lehetőséget a másik oldalnak is. Aki a fentiek dacára mégis sikeresen nagybevásárolt a jelzett boltban, elégedettség volt, megírhatja nekünk okulásul a sikertörténetét egy kommentben, kíváncsian várjuk. A korábbi Dubai MLM-ben meggazdagodott hazánkfiai mindenesetre mindeddig még nem hívtak meg minket arra a korsó sörre, ami azt bizonyítaná, az odaregisztráltak sikeres milliomosok és az élet császáraivá lettek.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2009.11.05. 20:15:18

No igen... sajnos ez is arra épül, hogy x ezer látogató közül majdcsak bedőlnek páran, és akkor már megvan a zsíros bevétel.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.11.26. 14:14:37

Végre megtaláltam kedvenc csalással kapcsolatos kommentemet. Megtalálását nehezítette, hogy
- nem tudtam mikor olvastam
- nem tudtam milyen weboldalon olvastam
- ékezetekkel volt-e írva vagy

Azért a barátommal (Google John J.) megleltük ma, buvarpocok kopirajt meg rispekt:

homar.blog.hu/2009/09/28/friss_telefonos_csalas_gepi_hivassal_tamad_az_uj_kamu_nyeremenyjartek/fullcommentlist/1#c7201636

"Múltkor láttam valamelyik műsorban, hogy milyen módszerekkel verik át az embereket.
Volt egy bevásárlóközpont, felállítottak egy kaparós sorsjegyes pultot.
Ha vettél sorsjegyet, annak az árával támogattál valami egyesületet (nem emlékszem mi volt)
Különböző árú sorjegyek voltak. Ha drágábbat vettél, nagyobb nyereményt nyerhettél meg.
Odament két csaj, mind a ketten vettek.
Az egyik nyert egy nyaralást, költőpénzzel, mindennel együtt. Örült mint majom a farkának persze. A pultos csaj adott egy telefonszámot, amit fel kellett hívnia, hogy egyeztessék az adatokat.
A vonal másik végén egy hapsi vette fel, aki a bevásárlóközpont mellett várakozott egy kocsiban. A pasi feladata az volt, hogy sokáig beszéltesse a nőt (emelt díjas hívás volt persze)
A nő pillanatok alatt minden adatát megadta, köztük a bankszámlaszámát is.
Ez volt az egyik lehúzás. Volt még egy csavar persze.
Kiderült, hogy a csaj egy 5 dolcsis sorsjegyet vett, de "véletlenül" egy olyat kapott aminek az ára 30 dollár és hát ki kéne fizetni a különbözetet.
A csaj teljesen el volt kábulva, hogy nyert, így simán kifizette a különbözetet.
Így bukott 30 dollárt, plusz beszélt vagy 15 percet emelt díjas vonalon, megadta a számlaszámát és még csak utazni se utazhatott. :P"
süti beállítások módosítása