I Tube, You Tube

2012. december 27. 10:51 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Már korábbi posztjainkban is gyakran előkerültek különféle YouTube-bal kapcsolatos átverések, például amikor látszólag egy OMG "Az emberek 98 százaléka nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" típusú mozi csak valamilyen állítólagos update után mutatná az érdekes tartalmat, ilyenkor ugye nem ajánlott kattintani.

Ezúttal látszólag maguk a YouTube üzemeltetők írtak nekünk azzal az örömhírrel, hogy feltöltött videónk állítólag jó nézettségi adatokat produkálva az élre került, toplistás lett: "YouTube Administration has sent you a personal message: Your video on the TOP of YouTube". Sokakban egy ilyen spam azt a helytelen és megalapozatlan tévképzetet keltheti, hogy most immár nyitva áll az út a könnyen megszerezhető 870 ezer dollárhoz a Gangnam Style-i úton.



A feladó lehet "YouTube Support", "YouTube Administration" vagy éppen "YouTube Service" is, a lényeg szokás szerint a hivatalosság látszata. Az első, ami a figyelmesebbjének azonnal szembetűnhet, hogy még a látszatra sem adtak, hiszen a feladó címe rendre valamilyen feltört account, vagy már alapból gyanúsnak minősülő orosz weboldal. A kattintás persze mégsem a dollármilliómosok klubjába emel minket sikeres videónk kapcsán, hanem esetünkben valamilyen kanadai gyógyszerész weboldal Viagra diszkontjának virtuális shopjába taszít le minket.

Tavaly már volt hasonló spamkampány, akkor a YouTube nevével visszaélve állítólagos nem kézbesített üzenetünket lehetett megtekinteni a mellékelt hivatalosnak látszó linken. A terjesztők ott még adtak a látszatra, a feladó legalább service@youtube.com volt :-) Az egér linkre mozgatása (hover) persze sikeresen leleplezte, hogy eközben valami egészen másról van szó, hiszen a mellékelt link mogyorót és YouTube-ra mutatót URL-t még nyomokban sem tartalmazott.



Ha egy szolgáltató nevében írt levél feladója a kevésbé elegáns claude@static-53-64.worldinternetworkcorporation.com, a mellékelt YouTube link nem működő, vagy egész más címre mutató linket tartalmaz, nem érdemes kattintani. Ezen az sem változtat, ha a link mögött "&feature=topvideos_mp" tag próbálja meg elterelni a figyelmünket.

Hamarosan asztalunkra kerülnek majd a jövő évi jóslatok is, addig is úgy gondoljunk, nem tévedünk sokat, ha a népszerű gyártók, szolgáltatások - Google, Facebook, iTunes stb. - nevében küldött hamis számlák, álfigyelmeztetések 2013-ban is a terítéken maradnak.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.12.27. 21:47:38

Szegény anyám is állandóan kap mindenféle idióta üzenetet a youtube staff nevében... De ő nagyon jól nyomja, sose szívott még be semmit. Persze jórészt azért, mert általában engem kérdez meg róla, hogy mi is akar lenni ez a levél... :)

WhiteFalcon 2012.12.28. 08:10:09

Már a legelső levél gyanús volt, mivel van ugyan jutyúb accountom, de soha nem töltöttem fel videót...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.12.28. 10:29:59

A gagyi e-mailcím nekem is egyből feltűnt, de bevallom, azért ellenőriztem a feltöltött videóim változatlan nézettségét és csak azután állapítottam meg, hogy kamu :)
süti beállítások módosítása