Az IT biztonság nem nyaral

2023. június 27. 10:09 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Itt nyár, ami sokaknak az önfeledt pihenés, utazás ideje is, emiatt érdemes lehet dióhéjban feleleveníteni azokat a korábbi tippeket, amelyek segíthetnek megőrizni eszközeink biztonságát napon és árnyékban. És amint az közismert: ismétlés a tudás jó édes anyukája.

Többször és sokféle szemszögből volt már szó ezekről itt a blogon is, de mivel fontos és hasznos tanácsok ezek, fussunk át röviden ezeken az idei nyáron is.

Az első lépés nyilván az, hogy eldöntsük, egyáltalán mennyi és milyen eszközt vigyünk magunkkal, ami nagyban függ magától az utazás céljától - túrázás, tengerparti nyaralás, városnézés - illetve még attól is, hogy pontosan hova, melyik országba készülünk.

A céges eszközt kizárólag munkahelyi engedéllyel vigyük magunkkal, és vannak bizonyos országok, ahol az erős szigorúság (átnézhetik, elkobozhatják) miatt akár nem is érdemes vinni a saját gépet - pl. Kína, USA, Izrael. Emlékezetes, hogy a katari foci VB esetén kötelező jelleggel egy felügyeli appot kellett a látogatóknak a telefonjukra telepíteni, ehhez szintén elég, ha egy korábbi nem használt, üres, de még működőképes telefont viszünk az ilyen utakra a sajátunk helyett.

Hosszabb tartózkodás esetén pedig körülnézhetünk a nemzetközi díjcsomagok között, vagy akár célszerű lehet az adott országban egy helyi SIM kártya beszerzése is.

Ugyancsak az előzetes tervezés része, hogy elgondolkodjunk azon, vajon tudunk-e az eszközeinkre megfelelően vigyázni a szállásunkon, el tudjuk-e zárni ha a strandon vagyunk. Sok esetben bőven elegendő lehet egy kis méretű tablet is, amin híreket olvasni, játszani, telefonálni is lehet, de filmeket is tudunk rajta nézni.

Sok szállodában van már okos TV, így vihetjük kedvenc filmjeinket egy USB kulcson is. Ha saját gépet viszünk, a mentések előzetes elvégzése is legyen része a procedúrának.

Jöjjenek akkor az előkészületek. Az aktuális hibajavító frissítések letöltése és futtatása még indulás előtt, ami több szempontból is hasznos ötlet.

Bezárjuk a még nyitott sebezhetőségeket, mindezt pedig még az otthoni kellemes széles sáv kényelmében tesszük, és azt is fontos tudni, hogy számos helyen, szállodákban, panziókban a támadók átverős frissítésekkel próbálkoznak megfertőzni bennünket, ezért érdemes erre figyelni, vagy az ottani netet nem is használni.

A nyitott publikus wifi veszélyeiről már milliószor volt szó, ezeknél egy böngésző kiegészítővel akár egy általános iskolás gyerek is képes ellopni a jelszavainkat. Hasznos ötlet még a VPN használata is, és persze minden eszközünkön fusson naprakész vírusvédelmi alkalmazás, legyen titkosítva az eszköz, plusz jelszavas védelemmel is jó, ha el van látva.

Az antivírus megoldásokban többnyire található lopásvédelmi megoldás is, melynek használatával nyomon követhetjük elveszett eszközeinket, és esetleges lopás esetén távolról is törölhetjük adatainkat. Persze a megfelelő fizikai védelem is nélkülözhetetlen, soha ne hagyjuk felügyelet nélkül eszközeinket nyilvános helyen, vagy a kocsiban, illetve használjuk a széf, vagy értékőrző szolgáltatást a strandon, szállodában.

Ne dőljünk be, ha telefonálnak a bank nevében, hogy éppen most törték fel a számlánkat, és a posztolgatást is érdemes nem azonnal útközben, hanem csak utólag, a hazaérkezés után intézni.

Ettől függetlenül mindenkinek kellemes nyaralást, aki pedig az önkéntes egyszerűség, konkrétabban Pico Iyer: A nyugalom művészete című könyv elveivel összhangban elutazás helyett otthon nyaral, azoknak is nyugodt pihenést kívánunk.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása