Rabszolgamunka a kiberbűnözők fogságában

2024. március 18. 09:46 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem akart ez cím túlságosan fellengzős lenni, de végeredményben pontosan erről van szó. Hajlamosak vagyunk arra, ha csaló e-mailt, átverős SMS-t, becsapós közösségi üzenetet kapunk, azonnal magának a küldőnek és felmenőinek melegebb éghajlatra küldésére gondolni, ám a helyzet ennél árnyaltabb és sokszor sajnos rosszabb.

Tovább
Szólj hozzá!

Az egészségügyet sújtotta leginkább a zsarolóvírus

2024. március 13. 10:17 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az FBI jelentése szerint a 2023-as esztendő legnagyobb vesztese az egészségügyi intézmények voltak. A vizsgált adatok szerint az egészségügyi szektor összességében több ransomware támadást szenvedett el tavaly, mint bármely más egyéb kritikus infrastruktúrákat üzemeltető ágazat.

Tovább
Szólj hozzá!

10 tipikusan időseket célzó csalás

2024. március 07. 10:42 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A számítógépen kívüli térben is sokféle formában támadják az időseket: túlárazott paplanos termékbemutató kirándulással, öregezéssel (érdemes lehet ehhez megnézni az Unoka című magyar filmet), de emellett az interneten is igyekeznek a bűnözők a gyanútlan, naiv és a digitális térben kevésbé jártas időseket becsapni, átverni, pénzzel lehúzni.

Tovább
1 komment

Holló a hollónak mégiscsak, de igen...

2024. március 05. 11:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A történet előzménye, hogy az ALPHV/BlackCat bűnözői kör egy alvállalkozói csoportja megtámadta a Change Healthcare rendszereit, ahol a zsarolóvírus-fertőzés gyógyszertárak és kórházak ezreit zavarta meg szerte az Egyesült Államokban, és mellesleg 6TB bizalmas adat ellopása is nehezítette az egészségügyi szervezet helyzetét.

Tovább
Szólj hozzá!

Virtuális emberrablás, igazi károkozás

2024. február 29. 10:42 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált. Aztán az állítólagos "emberrabló" szól bele a telefonba, és váltságdíjat követel, ellenkező esetben soha többé nem láthatjuk a fiunkat vagy a lányunkat. Szakértők szerint a csalók a jövőben egyre gyakrabban fognak a mesterséges intelligenciára támaszkodni.

Tovább
1 komment

Cronos - LockBit 1:0, egyes

2024. február 21. 10:51 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ritka esemény, mikor sikeres letartóztatások keretében tudnak fellépni a zsarolóvírus bűnözőkkel szemben. Ezúttal egy ilyen alkalomnak örülhetünk, ugyanis a bűnüldöző szervek letartóztatták az orosz LockBit ransomware banda két üzemeltetőjét Lengyelországban és Ukrajnában.

Tovább
Szólj hozzá!

Kórházak a pácban II.

2024. február 07. 09:52 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sajnos ma már korántsem kirívó, hogy sorozatban egészségügyi intézményéket, kórházakat támadjanak a ransomware csoportok. Még a Covid időszak alatt tett állítólagos kisdobos becsszó alapú megnemtámadási moratóriumot sem tartották be - igaz épeszű szereplő ezt nem is hitte volna el nekik.

Tovább
Szólj hozzá!

Biztonságos-e a Temu?

2024. február 01. 09:44 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Valószínűleg nincs olyan közösségi média használó, aki az elmúlt időszakban ne találkozott volna a világ egyik legnagyobb webáruháza, a Temu hirdetéseivel. A több tízmilliósra becsült termékkínálatnak és a rendkívül alacsony áraknak köszönhetően az oldal tömegeket vonz, és a Temu a világ legtöbbször letöltött vásárlási appja lett.

Tovább
1 komment

LockBit üti Subway, sakk

2024. január 23. 11:48 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ransomware támadás érte az amerikai multinacionális gyorséttermi franchise láncot, amely szendvicseiről, salátáiról közismert. A hírhedt orosz hátterű LockBit bűnbanda január 21-én közzétett bejegyzése azt mutatja, hogy egyik leányvállalata sikeresen feltörte a Subway adatbázisát, és onnan érzékeny adatokat loptak el.

Tovább
Szólj hozzá!

Közeli helyeken: érintésmentes fizetések

2024. január 18. 16:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A mágnescsíkos bankkártyák nagyjából 20 évvel ezelőtt jöttek divatba, de amellett, hogy az aláírások szükségessége megnehezítette a tranzakciókat, nem rendelkeztek megfelelő adattitkosítással. Biztonsági szempontból egyértelmű előrelépést jelentettek utódaik, a chipalapú kártyák, melyek az adattitkosítás révén fokozott biztonságot nyújtanak. Igaz ezek a kártyák továbbra is alkalmasak klónozásra vagy adatlopásra, bár nagyobb kihívás, mint a mágnescsíkos kártyák esetében. Közben pedig az érintésmentes fizetések egyre gyakoribbá váltak.

Tovább
1 komment

Replikák támadása

2024. január 15. 10:28 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A mobil alkalmazások nagy mértékben átalakították az életünket. Ki tud már tuctanyi telefonszámot fejből, ha van rá app? Emellett láthatóan meg is könnyítették a feladatainkat, egyszerűbbé tették a kapcsolattartást, szinte nélkülözhetetlenekké váltak az évek során iOS és Android platform alatt egyaránt.

Tovább
Szólj hozzá!

Kibermalac színre lép

2024. január 11. 10:35 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sok féle korosztálynak íródik ez a blog, ezen belül pedig mindig is törekvés volt a gyermekekkel kapcsolatos tartalmak alkalmankénti említése, például az iskola kezdéskor a digitális eszközökkel kapcsolatban, a karácsonyi ünnepek közeledtével hogy mire figyeljünk, ha gépet vagy telefont kap az iskolás, de időnként a zaklatás, emellett az online tér biztonsága szülőként és gyerekként is többször előkerült már itt.

Tovább
Szólj hozzá!

Új év, régi-új fogadalmak

2024. január 09. 07:44 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A január jó alkalom arra, hogy rendet tegyünk nem csak a fizikai környezetünkben, hanem a minket körülvevő virtuális világban is. Érdemes lehet tudatosabban óvni az adatainkat, mert ezzel az online csalók dolgát megnehezítenénk. 2023-ban 10 milliárd forintot csaltak ki magyar károsultaktól, és ez az összeg évről évre csak nő. Aki eddig esetleg halogatta volna, annak is ideje lenne jobban kézbe venni a kiberbiztonságot.

Tovább
1 komment
süti beállítások módosítása