Ki csinál szódát? Hát a sziPhone!

2008. augusztus 22. 11:33 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A jó kis ős Bikini cím arról ugrott be, hogy az értelmes név okán "szifon"-nak becézik az iPhonet. Az esti celebekkel ékesített sorbanállós, visszaszámlálós buli után sokan ma veszik át a hőn várt telefont. 

Lehet, hogy a sorbanállók még a dal szövegére is emlékeztek? "Mindent akarok, de azt most rögtön. Mindent akarok azonnal!" Mi mindenesetre összeszedtünk pár gondolatot, biztonsági információt az új tulajdonosoknak.

Az eladott iPhone 3G darabok száma már meghaladta a 3 milliót, az Apple pedig az év végéig összesen 10 millió készülék eladásában reménykedik, ami szinte biztosan teljesül is. De emlékezzünk csak egy pillanatra a vírus és kártevőkészítők szerint, mik is egy vonzó célpont ismérvei? Legyen az adott platform elterjedve (jó), legyen jól dokumentált (ez már kevésbbé felel meg) és érje meg a befektetést (jó, alakul).

Még az év elején jelent meg az első kártevő iPhonera, erről mi is beszámoltunk. Ez egy hamisított 1.13-as firmware frissítés volt. Aztán voltak félelmek, miszerint az Apple megfigyeli a felhasználók telefonos szokásait, és továbbítja az Apple szervereire a látogatott weboldalak, emailcímek, hívások adatait. Nemrégiben pedig egy hacker észlelte, hogy rendszeresen ellenőrzésre kerülnek a telefonra telepített alkalmazások, melyek közül távolról központilag is tudnak törölni. Ezt először tagadták, végül beismerték. (Lassan kezdenek az MS babérjaira törni).

Először is bármennyire szeretnénk ilyen készüléket, legyünk óvatosak ha használtan hirdetés alapján vásárolunk. Profi csalók is kihasználják a népszerűséget, de nem kizárható az előre telepített kémprogram sem. És mellesleg ne higgyünk a reklámoknak! ;.-)

Jó ötlet lehet, ha a BlueTooth szolgáltatás csak arra az időre van bekapcsolva, amikor valóban használjuk is. Érdemes ezt rejtett módra állítani, és ha vásárlás után a telefon default nevét rögtön megváltoztatjuk valami egyéni, semleges hangzású névre (pl. NOKIA 1234 ;-), szintén hasznunkra válhat: nincs felhívás keringőre.

A használt alkalmazások frissítése itt is fontos szempont lesz - például a Safari böngészőhöz is jelennek meg javítófoltok - rendszeresen tájékozódjunk ezekről, töltsük le és telepítsünk őket biztonságunk érdekében.

Lehetőleg ne használjunk feltört, kétes forrásból származó firmwaret (csak ha muszáj ;-), hiszen elvileg ezekbe is telepíthetnek kémprogramokat.

Don't Piszka! - szól az intelem, de az Apple szinte kiprovokálta, hogy a hackerek megismerjék, feltörjék, függetlenítsék a készülékeket. A kérdés, hogy ez a tudás nem kerül-e majd rossz kezekbe is?

Csak megbízható forrásból származó programokat, alkalmazásokat, játékokat telepítsünk szintén hasonló okokból. Ezt lesz a legnehezebb betartani, hiszen az ingyenes alkalmazásokon túl mindent vásárolni kell/kellene. Az óvatosságra annál is inkább szükség lehet, mivel itt minden alkalmazás root joggal fut a gépen, emiatt egy trójaival elvileg mindenhez hozzá lehet férni.

Reméljük a poszt azért senkinek nem vette el a kedvét attól, hogy a közeljövőben szifon birtokos legyen. Mi mindenesetre figyelni fogunk az eszközzel kapcsolatos biztonsági hírekre, eseményekre és reménykedünk, a Safari hibák javításánál megismert tempónál itt majd gyorsabb reagálásban lesz részünk...

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása