Gyerek-barát netezés

2013. augusztus 26. 14:22 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A gyerekek manapság igen korán kezdik a kütyük és a net használatát. Egyes felmérések szerint negyedük már 2 és 5 éves kora közt okostelefonnal, és asztali gépen Flash játékokkal játszik. Hogyan tarthatjuk biztonságban gyermekünket netezés, vagy online játék közben? A "sehogy" válasz túl általános volna, persze valóban nem egyszerű a helyzet, de azért lehet hasznos lépéseket tenni az ügy érdekében úgy, hogy közben mégse kelljen naphosszat a válla fölött a képernyőjét ellenőrizni. 

Minden ellen nincs orvosság, elég ha csak a YouTube-ra gondolunk. Ha ezt például engedélyezzük neki, akkor nézheti ugyan a Spongya Bobot, de ott a Hupikék Törpikéktől a gépkocsi feltörési leckéken át a mély torokig bármibe bele lehet botlani 3 kattintással. A szülők szerepe rendkívül fontos, meg kell tanítani őt mindig a korának megfelelő mélységben a lehetséges veszélyekre. Az ESET munkatársai megpróbáltak ehhez pár hasznos gyakorlati tanácsot összeszedni.


  • Ne zárjuk el a gyereket teljesen a technikai dolgoktól

Vannak veszélyek az interneten, de erre nem a tiltás a megfelelő eszköz. A totális tiltásra van is kedvenc történet, ismerős szülők békeszeretők, békepártiak, akik emiatt aztán tudatosan és pedánsan véletlenül sem vesznek évek óta a gyereküknek játékfegyvert, ez tabu. Aztán eljön egy soron következő születésnapi gyerekzsúr az osztálytársaknál, ahol aztán a vendégségben a gyerekük egész álló este csak a puskával akar lőni, meg a pisztollyal, aknát vet, és gránátot robbant - visszaleng az inga. Ugyanígy nem válik be hosszú távon, ha nem engedjük internetezni, mert akkor ellenőrzés nélkül majd az iskolában, vagy a barátainál teszi ezt, és nem fog róla beszámolni. Tanítsuk türelmesen, ne ijesszük el, de azért a tipikus lehetőségekre: pedofilok, zaklatók, ijesztő tartalmak valamilyen mértékben készítsük fel, hiszen az egészséges veszélyérzetre szükség van. Például ha egyedül keres autós, kamionos, repülős, stb. flash játékokat, és önállóan próbálgatja ezeket, de ha eközben kattintás után valamilyen ijesztő dolgot lát a képernyőn, akkor azonnal szóljon nekünk. Ha ilyenkor kérdez, mindig legyen időnk válaszolni, segíteni, tanácsot adni, odamenni vagy ott lenni vele. Természetesen a mérték, a napi gép előtt eltölthető idő is legyen valamiképpen szabályozva.

  • Legyünk óvatosak webkamerákkal

Ha a számítógéphez csatlakozik webkamera, vagy ha a noteszgépbe, tabletbe be van építve, óvatosnak kell lennünk. Napjaink egyik tipikus és népszerű kártevője az olyan távoli hozzáférést biztosító kémprogram, amellyel a webkamerán keresztül titokban kukkolnak minket. A blogon is írtunk hasonló esetekről, legutóbb például Rachel Hyndman 20 éves glasgowi lány volt az áldozata egy ilyennekHa éppen nem használjuk, húzzuk ki, vagy ragasszuk le, és használjunk naprakész antivírus programot. Emellett megfelelő életkorban azt is meg kell beszélni a gyerekkel, hogy idegenekkel ne cseteljen, meztelen képet pedig soha senkinek ne küldjön magáról.



  • Figyeljünk oda az internetes zaklatásra

A neten keresztüli megfélemlítés, zaklatás sajnos nagyon gyakori, erre is fel kell készíteni. El kell neki mondani, hogy ilyen időnként bizony előfordul, és a spamekhez hasonlóan itt sem szabad válaszolni a feladónak, a zaklatónak. Ehelyett blokkoljuk vagy tiltsuk le az illetőt, beszéljük meg gyermekünkkel az esetet, durva esetben készítsünk képernyőképet, vagy nyomtassuk ki bizonyítéknak, tegyünk feljelentést a rendőrségen. Emellett a gyerek viselkedésére is oda kell figyelni, ahogy a gyermekek szexuális zaklatása esetén is megfigyelhető tipikus magatartásbeli változás, például gyakori ágybavizelés. Itt is árulkodó jel lehet a váratlanul megváltozott viselkedés, zavartság, félelem esetén okvetlenül kérdezzünk rá, és beszéljük meg. Iskolás korban például az iskolai bántalmazásokról, vagy egyéb megalázásokról készített és internetre töltött képek, videók okozhatnak komoly lelki problémákat, ezek egy kis részénél - inkább külföldön - sajnos öngyilkosság is többször előfordult már.

 

  • Mindig legyünk tisztában azzal, hogy melyik kütyü megy éppen online

Az online játékoknál gyakori a beépített csetelési lehetőség, ám ezeken is előfordulhat zaklatás, vagy trágár beszéd. Brit felmérés szerint az ottani szülőknek csak 16%-van tisztában azzal, hogy például egy Xbox vagy a Nintendo DS konzol esetében is van lehetőség bizonyos szülői felügyeletre, illetve az életkornak megfelelő korlátozások bevezetésére. A klasszikus PC-n már lényegesen jobb arányokat látunk ugyanerre, ott 46%-ban használnak valamilyen szülői felügyeleti megoldást.

  • A közösségi oldalakon se hagyjuk őt egyedül

Itt oszlanak meg leginkább a vélemények, mi a helyes módszer. Lehetünk egy üres profillal figyelve a barátai között, de van ahol elég, ha időnként megbeszélik a szülőkkel a problémás szituációkat. Szerencsére ebben vannak biztató jelek is, például a tinédzserek 41%-a kér tanácsot a szüleitől privát szférájának védelmére. Legyünk olyan szülők, akiktől érdemes kérdezni, és mi is tanuljunk folyamatosan, mik a tipikus problémák, mik lehetnek a megoldások.

 

  • Ismerjük meg a korlátozásokat végző lehetőségeket

Mindannyian olvastunk már rémtörténeteket arról, hogy időnként a gyereknek elárult jelszó miatt az horror összegben vásárolt az eredetileg ingyenes okostelefonos játékon belül fizetős játékkiegészítőket. A címlapos sztorikban "a szülő beperli az Apple-t" szalagcím inkább szánalmas, mint követendő. Felelős szülőként nekünk illik a jelszót nem elárulni, a szükséges képernyőzárolásokat beállítani, illetve a játékokon belüli vásárlási lehetőségeket letiltani iPhone, iPod, iPad, és egyéb kütyükön, így elkerülhetjük a "számlasokkot". Amiben viszont mégis jogosan háboroghatnak a szülők, hogy ennek alapértelmezett állapota miért az engedélyezett. A válasz erre az, hogy pontosan ugyanazért, amiért a Facebookon is default a megosztás a mindent mindenkivel ;-)

  • A szülőnek is folyamatosan tanulnia kell

Sose adjuk fel azzal, hogy mi úgyis kevesebbet értünk a géphez, mint a gyerek, és akkor erre hivatkozva nem csinálunk semmit. Mi is tanulhatunk a gyerekünktől, és felelős szülőként pedig tanulnunk kell a számítógépes szituációkból is. Ha kell, beszéljünk erről az iskolában a tanárokkal, vagy kérjünk tanácsot a többi szülőtől.

 

  • Állítsunk be külön felhasználói fiókot a gyereknek

Persze nagy a kísértés, hogy a család közös Windowsos gépéhez időnként csak úgy odaülve lehessen játszani. A korábbi XP esetében ráadásul ez még azzal is súlyosbítva van, hogy a rendszergazdai jogok alapértelmezetten lehetővé teszik, hogy a böngészés közben begyűjtött kártevők is ilyen módon lefuthassanak. Külön felhasználói fiókokkal viszont testre lehet szabni a lehetőségeket. Ebben a műfajban az OS X alatti felhasználói fiókok és szülői felügyeleti beállítás a király, operációs rendszertől ennél jobb és okosabban testreszabhatóbb lehetőséget még nem láttunk. 

  • Nézzük meg, milyen böngészőt használ a gyerekek

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a gyerekek több mint fele általában titkolja szülei elől mindennapi böngészési aktivitását. Ha mindig mindent gondosan kitöröl maga után, akkor itt is szükség lehet a beszélgetésre. A kártékony weboldalak ellen pedig itt is érdemes lehet biztonságosabb böngésző klienst választani, amellyel a láthatatlan szkripteket, kéretlen reklámokat blokkolhatjuk.

  • Szűrjük ki a kártékony tartalmú weboldalakat

Válasszunk olyan biztonsági szoftvert, amely lehetővé teszi, hogy szűrni lehessen a támadó weboldalakat testre szabható módon anélkül, hogy a tanuláshoz szükséges internetezést ezzel korlátoznánk. Az ESET Smart Security lehetővé teszi a szülőknek, hogy 20 különböző kategóriában tiltsuk-engedélyezzük a weboldalakat, és ezzel egyénre, illetve életkorra szabva hatékonyan szűrhessünk. A szoftver ezeket a beállításokat jelszóval zárolva védi, így a gyerekek ezeket önállóan nem módosíthatják, vagy nem törölhetik ki egyszerűen a korlátozásokat az engedélyünk nélkül.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.27. 10:22:53

Sajnos a szülők többsége csak annyit tesz a biztonságos netezésért, hogy nem engedi oda a gyereket vagy korlátozza a neten töltött időt... Lehet, hogy azért, mert nem értenek hozzá?

Exemplary 2013.08.27. 11:34:08

Figyelemreméltó írás, sok az igazság benne.

Elijah_Baley 2013.08.27. 13:09:11

monnyuk egy szekérderék törpebogyó száz dodóért egy csöppet soknak tűník, legjobb megoldás, ha a rendes szülő eleve krekkelt verziót tesz a csemete telójára.
gusztustalan ez az egyre inikább terjedő mobil online pénzszívási technika.

Elijah_Baley 2013.08.27. 13:11:46

és, ez egy legális app, oszt ha agyerek eljácotta ahvi fizut, apuka max saját magát hibáztatja, minek adott kreditkártyát az ekkáuntjához?
ja, h app store csak így műxik? akkor vegyen a csemetének külön gépet, ellenőrizhető társszámlát, stb
és apécé is lelkesen próbál egy ideológiai platformra jutni a mobil cuccosokkal
süti beállítások módosítása