Crowdstrike utóhatás

2024. július 24. 10:36 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nagyjából már túl vagyunk egy nem mindennapi kékhalál maratonon, amely világszerte komoly leállásokat okozott. A nagy informatikai összeomlás 8.5 millió Windows-eszközt érintett, melyben repterek, bankok, tévéadók, közlekedési terület, egészségügyi szektor, tőzsdék bénultak meg, emellett komolyan bezuhant a Crowdstrike részvények értéke is.

Tovább
Szólj hozzá!

Az élet szép, de a Life360-nak vannak gondjai

2024. július 18. 13:18 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokan ismerhetik a Life360 csomagot, amely egyfajta kényelmes szülői felügyeletként segíthet a gyermekek fizikai helyzetének nyomonkövetésében, a családtagok egymás közti kommunikációjában. Ezúttal egy friss incidens kapcsán szivárogtak ki tömegesen ügyféladatok a kaliforniai székhelyű cégtől.

Tovább
Szólj hozzá!

Úgy hívnak motorizált nemzedék...

2024. július 15. 18:01 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Láttunk már többször is hatalmas, Guiness rekordok évkönyvébe illő váltságdíj fizetéseket ransomware történeteknél. Például a CWT Business Travel Management Company 4.5 millió dolláros összeget szurkolt le (akkori árfolyamon nagyjából 1.3 milliárd forint) a Netwalker bandának 2 TB ellopott és titkosított céges adatért, míg a UnitedHealth Group egészségügyi konszern 22 millió dolláros (7.8 mrd HUF) váltságdíjat fizetett ki az orosz Blackcat/ALPHV csoportnak.

Tovább
Szólj hozzá!

Egyre gyakoribb az AI és a deepfake a támadásokban

2024. július 10. 18:11 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET legutóbbi kiberfenyegetettségi jelentése tavaly decembertől 2024. májusáig terjedő időszak trendjeit elemzi, eszerint az adatlopó kártevők (infostealers) olyan generatív AI-eszközöket is elkezdtek aktívan használni, mint a Midjourney, a Sora vagy a Google Gemini.

Tovább
Szólj hozzá!

Meghökkentő mesék - adatközpontokról

2024. július 08. 17:23 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Volt egy ilyen sorozat régebben, ahol az egyik epizódban például egy Cadillac autóban vagy a kisujja épségében fogadhatott a delikvens, vajon sikerül-e egymás után tízszer fellobbantania az öngyújtóját. Nem kevésbé különös ez a mostani eléggé unortodox lefolyású ransomware támadás sem.

Tovább
Szólj hozzá!

Árad a malware a Youtube oldalain is

2024. július 03. 18:17 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Megszokhattuk már, hogy minden irányból jönnek a kártevős átverések: kéretlen e-mailben, közösségi oldalak üzeneteiben, SMS-ben, sőt álbanki telefonhívásokban is. A TV sokak napi életében egyre kisebb szerepet játszik, míg helyette a Tiktok és az on demand Youtube videók nézettsége meredeken emelkedik.

Tovább
Szólj hozzá!

Support kérdésre adathalász válasz

2024. július 01. 18:18 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy roppant kínos fejlemény zavarta meg a kanadai routergyártó normál napi működését. A cég terméktámogatási portálját feltörték, és most a normál hibajegyekre megtévesztő adathalász leveleket küldözget a kompromittálódott rendszer.

Tovább
Szólj hozzá!

Leveringa függesztés csomag részére

2024. június 24. 13:25 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nagy az Isten állatkertje, és a mondás szerint alacsony a kerítése. Ha valakinek szigorú utasításba adták volna, hogy készítsen egy minél kreténebb, első látszatra is ordítóan hamis "FedEx Express" csomagértesítő e-mailt, akkor esetleg járhatna érte egy csillagos ötös. Ellenkező esetben talán a természetes vagy a mesterséges intelligencia egy kevésbé sikeres munkába állításának disztópikus mintapéldája került ezzel a szemünk elé.

Tovább
3 komment

Cselekedettel és mulasztással II.

2024. június 20. 18:22 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nyilván mindent fel lehet törni, elengedő tudással és elegendő időráfordítással bármilyen célpontra sikerrel rá lehet fordulni. Ám az utólagos vizsgálatok gyakorta olyan elemi hiányosságokra mutatnak rá, amelyek elfogadhatatlanok a kiemelten szenzitív adatok védelménél.

Tovább
Szólj hozzá!

Ransomware a nyomkövető rendszerben

2024. június 18. 11:50 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Eléggé unortodox incidens érte a Life360 nevű nyomkövető eszköz beszállító céget, ugyanis az ügyfélszolgálati rendszerüket megtámadva abból érzékeny ügyféladatokat loptak el. Az elkövetők váltságdíjat követelnek a vállalattól.

Tovább
Szólj hozzá!

Kibertámadások a sport világából

2024. június 13. 10:37 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ikonikus sporteseményekből - mint például az olimpia vagy a foci bajnokságok - idén nyáron sem lesz hiány. A szurkolók alig várják ezeket az eseményeket - nincsenek ezzel másként a kiberbűnözők sem. A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével mutatunk néhány olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai sportegyesületek, szervezetek vagy a szurkolók voltak.

Tovább
Szólj hozzá!

Bankkártyával biztonságosabban...

2024. június 11. 13:48 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 18 ezer magyarnak csalták ki a bankszámlaadatait bűnözők 2023-ban, összesen 23 milliárd forint kárt okozva. 4 év alatt több mint 300-szorosára nőtt a bankkártyaadatokkal sikeresen visszaélő csalások száma. Összegyűjtöttünk ebben a témában egy rakat hasznos tippet a megelőzéshez és a védekezéshez.

Tovább
Szólj hozzá!

Senki többet harmadszor?

2024. május 30. 07:56 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Christie's nemzetközi árverési óriáscég megerősítette, hogy egy online támadás során adatokat loptak el tőlük. A május aukció, illetve akció során a zsarolóvírusos támadók érzékeny adatokhoz fértek hozzá, és az incindes miatt a vállalat az online ajánlattételi rendszerét kénytelen volt lekapcsolni.

Tovább
Szólj hozzá!

Halló, itt Joe Biden, vagy mégsem?

2024. május 27. 18:16 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A testre szabott csalások, lejárató politikai manipulációk, pénzügyi átverések csak most fognak igazán szárba szökkenni, hogy a fejlett technológia immár kiegészülve a mesterséges intelligencia nyújtotta extra lehetőségekkel bármilyen fotóval, bárkinek a hangján, vagy akár deepfake videófelvételként kopogtathat nálunk.

Tovább
Szólj hozzá!

Kell-e tárgyalni, szabad-e fizetni?

2024. május 14. 16:33 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A szakértő Drew Schmitt szerint a tavalyi évben rekordszámú ransomware incidens történt, több mint 60 bűnbanda támadásai legalább 4500 áldozatot érintettek, és a folyamat látszólag töretlenül folytatódik. Csapatával rendszeresen részt vesz az áldozatok megbízásából a bűnözőkkel történő alkudozásban, egyeztetésben, ahol a veszteségek minimalizálására törekednek.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása